Lilian van Uhm

plattelandsontwikkeling

Samen de schouders eronder zetten

Lilian groeide op in een Achterhoeks dorpje, op een paardenfokkerij. Op 18-jarige leeftijd vertrok ze naar de stad. Ze studeerde Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hogeschool Utrecht en ging daarna aan het werk als generalist in een buurtteam. Vol overgave zette ze zich in voor inwoners van de Utrechtse probleemwijk Overvecht. Met deze ervaring op zak keert ze terug naar het platteland. Tegenwoordig woont ze in het Achterhoekse dorp Terborg.

Sinds oktober 2019 is ze projectmedewerker bij Stimuland. Haar passie ligt met name in de projecten die zij doet voor de agrarische sector. Zo is zij bestuursondersteuner voor het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK) en is ze Kennismakelaar voor de melkveehouderij. Daarnaast draait ze namens plattelandsjongerenvereniging PJG mee in de Leefbaarheidsalliantie Gelderland en in projecten die voortkomen uit PJG.

Het is voor haar een bijzonder contrast: in een achterstandswijk gaat het om problemen oplossen, bij Stimuland heeft ze te maken met inwoners en agrarische ondernemers die plannen maken op basis van eigen ideeën en ambities. Samen de schouders eronder zetten; daar krijgt Lilian energie van. Als 18-jarige vond ze het platteland saai, nu geniet ze van de rust en de ruimte; én van de mentaliteit.