Samen werken aan waterbeschikbaarheid in Twente

19 februari 2025

Waterschap, gemeente, natuurorganisaties, boeren, landgoedeigenaren en het drinkwaterbedrijf. Allemaal zijn ze bezig met water. Om met elkaar te kijken hoe zij de waterbeschikbaarheid in het gebied Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal kunnen verhogen, hebben we de koppen bij elkaar gestoken. ‘Mooi om te zien hoe ze open met elkaar in gesprek gaan én elkaar vinden in hetzelfde vraagstuk’, aldus opdrachtbegeleider Adri Ooms over deze Proeftuin voor waterschikbaarheid.

‘In de droge jaren zien we een watertekort. Welke uitdagingen en oplossingen zien we in relatie tot waterbeschikbaarheid en wat betekent dit voor de toekomst van ons gebied?’ Met die vragen zijn boeren, natuurorganisaties, het drinkwaterbedrijf en de waterschappen aan de slag gegaan binnen de Proeftuin voor Waterbeschikbaarheid Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal. ‘En dan staan landbouw en natuur niet tegenover elkaar, wat soms het geval is, maar hebben ze juist dezelfde behoefte aan water’, signaleert Adri Ooms, initiator van dit project, dat onderdeel is van het gebiedsprogramma Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal.

Honderd jaar aan kennis

‘Wateraanvoer, water beter vasthouden en droogteresistente gewassen. Deze drie hoofdlijnen hebben we met elkaar verkend’, vertelt Suzanne Harink, projectleider van deze proeftuin. Daarbij zijn onder andere meerdere boerengroepen uit de regio betrokken. ‘De verbondenheid van de boeren met de grond is heel groot. Ze kennen de percelen heel goed en weten precies wat op welke grond wel of niet kan’, valt Suzanne op. Iets dat ook Adri merkt. ‘Zeker omdat er ook meerdere generaties boeren betrokken zijn, is er zo honderd jaar geschiedenis van een perceel bekend. En dat geldt niet alleen voor boeren, er zijn ook heel betrokken waterschapsmedewerkers die het gebied van haver tot gort kennen’, aldus Adri.

‘Wateraanvoer, water beter vasthouden en droogteresistente gewassen. Deze drie hoofdlijnen hebben we met elkaar verkend. De verbondenheid van de boeren met de grond is heel groot. Ze kennen de percelen heel goed en weten precies wat op welke grond wel of niet kan.'

De taal van de boer spreken

Het met elkaar maken van profielkuilen in het land gaf dan ook veel herkenning én een onderbouwing van de praktische ervaring van de boeren. ‘De betrokkenheid en onderlinge verbondenheid is groot. Net als het kennisniveau, de boeren zijn bijna bodemkundigen’, vertelt Suzanne, die zelf ook haar roots in Twente heeft. ‘Zo kon ik mijn Twents mooi weer even ophalen’, vertelt ze lachend. ‘Dat vind ik ook het mooie van de mensen bij Stimuland’, haakt Adri aan. ‘De combinatie tussen het proces bewaken én de inhoud kennen vind ik heel waardevol. Zeker als je werkt met boeren, is het belangrijk om de sector te snappen en de taal van de boer te kunnen spreken.’ En in dit geval zelfs letterlijk én figuurlijk.

Theorie vertaalt naar praktijk

De uitdaging rond droogte zijn in beeld gebracht. De kansen voor wateraanvoer, water vasthouden en passende gewassen zijn genoteerd. De subsidiemogelijkheden zijn bekend. Dat maakt dat de Proeftuin voor waterbeschikbaarheid is afgerond. Maar daar blijft het niet bij. ‘De boeren in Enterbroek kunnen, op eigen initiatief, verder met het implementeren van de kansen om de waterbeschikbaarheid te verbeteren’, aldus Suzanne, die daarbij beschikbaar blijft als projectleider. ‘We hebben inmiddels een koploperproject opgestart in Wierden. Ook in de vervolgplannen van de gebiedsaanpak Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal krijgt waterbeschikbaarheid een belangrijke rol’, verklapt Ooms alvast.

In jouw regio aan de slag met waterbeschikbaarheid?

Wil jij als grondeigenaar, agrarisch ondernemer of organisatie ook aan de slag met waterbeschikbaarheid bij droogte of juist bij wateroverlast? Dan zijn er verschillende subsidiemogelijkheden. ‘Graag kijken wij vanuit Stimuland met je mee naar mogelijke subsidies, helpen jou om een groep mensen te verzamelen, kunnen de organisatie voor je doen en vooral: zorgen dat je letterlijk aan de slag kunt met praktische oplossing op jouw land’, vertelt Suzanne enthousiast. Neem dus gerust eens contact op met Suzanne of haar collega’s bij vragen én ideeën rond waterbeschikbaarheid.

Wil jij ook aan de slag met waterbeschikbaarheid bij droogte of juist bij wateroverlast?

Neem contact op met Stimulander Suzanne Harink