Daarom is goed waterbeheer voor agrariërs een belangrijk onderwerp. Vanuit het project ‘Proeftuin Waterbeschikbaarheid Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal’ gaan we onderzoeken hoe agrariërs zich aan kunnen passen aan de veranderende waterbeschikbaarheid en hoe ze hierop in kunnen spelen door het aanbieden van waterdiensten voor beter waterbeheer.
Samen zoeken naar mogelijkheden
Hoe agrariërs zich aan kunnen passen en in kunnen spelen op veranderingen in relatie tot het waterbeheer, is sterk afhankelijk van lokale omstandigheden, de bodem en het watersysteem. Waterschappen zijn verantwoordelijk voor het waterbeheer en ook andere grote spelers, zoals de provincie Overijssel en Vitens hebben invloed en mogelijkheden. Zij kunnen op gebiedsniveau maatregelen nemen, beperkingen opleggen en/of investeringen doen gericht op waterbeschikbaarheid. Voor de individuele agrariër zijn daardoor de mogelijkheden om in te spelen op de veranderende omstandigheden, beperkter.
Op verschillende plekken rond de Sallandse Heuvelrug en het Reggedal zoeken (groepen) boeren naar mogelijkheden om de schade als gevolg van (periodieke) watertekorten te beperken. Daarbij kijken zij zowel naar goed bodembeheer en beregening op eigen percelen, als ook naar gebiedsgerichte oplossingen zoals het het langer vasthouden van water in gemeenschappelijke greppels en sloten en op lage percelen. Deze oplossingen zijn gunstig voor henzelf, maar ook voor de maatschappij als geheel. Deze ideeën kunnen alleen uitgevoerd worden als grondeigenaren, boeren, waterbeheerders, natuurorganisaties (TBO’s) en overheden samen optrekken.