Samen werken aan een duurzame toekomst

05 december 2024

De Top van Onderop – 20 november 2024

Op woensdag 20 november 2024, halverwege de COP29 in Azerbeidzjan, werd de tweede editie van De Top van Onderop gehouden. Tijdens dit klimaatcongres, georganiseerd door het Nationale Klimaat Platform, werden succesvolle, duurzame initiatieven in de schijnwerpers gezet. Van sprekers en beleidsmakers, tot artiesten, ondernemers en agrariërs, presenteerden er hun innovatieve producten, diensten en visies, terwijl deelnemers met elkaar in gesprek gingen over de toekomst. Stimulanders Liset Bakker en Tessa Brandsma bezochten deze Top van Onderop om zich te laten inspireren, van anderen te leren en om nieuwe contacten te leggen.

De tijd van praten is voorbij’

80% van de Nederlanders maakt zich zorgen over de toekomst en ons veranderende klimaat. Toch maakt maar 20% van hen bewust duurzame keuzes. De onzekerheid over de toekomst zorgt ervoor dat veel mensen vasthouden aan de status quo. We lijken collectief last te hebben van uitstelgedrag. Oscar, één van de finalisten van de Beste Junior Klimaatspeech, gebruikte hiervoor een treffende metafoor. ‘Mijn vader vraagt regelmatig of ik mijn kamer wil opruimen. Ik zeg dan ja, maar doe het niet. Iedere keer vraagt mijn vader het opnieuw en ik blijf het uitstellen. Ondertussen wordt mijn kamer steeds minder leefbaar, totdat de loze beloftes leiden tot een onbewoonbare kamer.’ Die ‘uitgestelde kamer’ van Oscar is precies wat we doen: loze beloftes die leiden tot te weinig actie. Tijdens de Top van Onderop was de boodschap glashelder: ‘De tijd van praten is voorbij. We moeten nu in actie komen!

Kunst als katalysator

Tessa en Liset raakten geïnspireerd door artiest Frederike Berendsen van Music Declares Emergency en door theater- en filmmaker Vera Born van Bureau Vergezicht. Frederike gebruikt muziek als krachtig middel om bewustzijn over klimaatverandering te vergroten en emotionele verbinding te creëren met duurzaamheid. Vera benut theater en film om toekomstscenario’s tastbaar te maken, het publiek te inspireren en nieuwe perspectieven op duurzame keuzes te openen. Samen zetten zij kunst in als katalysator voor diepgaande gedragsverandering en het maatschappelijk debat. Dit bracht Tessa en Liset op nieuwe ideeën voor Stimuland om design en kunst in te zetten als middel om jongeren bij klimaatvraagstukken te betrekken. Lees ook over het bezoek van Tessa aan de Dutch Design Week.

’Het is makkelijker om ergens vóór te vechten dan ergens tegen’

klimaatactivisme en de spanningsvelden

Een ander opvallend thema tijdens de Top van Onderop was klimaatactivisme en de spanningsvelden die daarmee gepaard gaan. Tijdens een ‘landbouwtafel’, georganiseerd door De Balie en geleid door historicus en landbouwkundige André Hoogendijk, werden de verschillende kanten van activisme belicht. Een interessante invalshoek daarbij was: ’Het is makkelijker om ergens vóór te vechten dan ergens tegen’. Verder hadden veel speeches en presentaties een gemeenschappelijke rode draad: actie is essentieel en verbindingen tussen sectoren zijn cruciaal.

Actie en verbinding

De Top van Onderop heeft niet alleen een diepe indruk achtergelaten, maar bracht ook nieuwe inspiratie en waardevolle verbindingen voor Stimuland. Sociale rechtvaardigheid en tastbare thema’s, zoals de woningcrisis en natuurbehoud staan momenteel voor veel Nederlanders centraal. Wij, Stimulanders, willen ervoor zorgen dat het klimaatbeleid hierop aansluit door deze thema’s te verbinden met de klimaatdoelen van Nederland. Daarnaast hopen we daarmee ook meer mensen in beweging te brengen. Lees ook de column van Liset: Klimaatactie, van noodzaak naar daadkracht.

Wil je hierover met ons sparren? Neem vooral contact op met onze aanjager Klimaatactie: Liset Bakker.

Wil je hierover met ons sparren?

Neem contact op met Stimulander Liset Bakker