Kunst als verbeelder en verbinder

06 november 2024

Hoe gaan kunstenaars en ontwerpers om met thema’s als onze voedselproductie, landbouw, duurzaamheid, wonen en de kloof tussen stad en platteland? Kunnen kunstenaars en ontwerpers helpen om de verhalen van agrariërs en plattelandsbewoners te vertellen? En kunnen we vanuit Stimuland kunst en praktijk met elkaar verbinden om zo samen te komen tot een integrale aanpak  van grote opgaven die er liggen op het plattteland? Met die vragen in haar achterhoofd bezocht Stimulander Tessa Brandsma de Dutch Design Week, die eind oktober in Eindhoven werd gehouden.

Inspirerende en idealistische visies op een duurzame toekomst

Tessa sprak met enthousiaste kunstenaars en onderzoekers en zag allerlei verschillende kunstwerken. ‘Ik zag veel inspirerende, positieve en idealistische visies op een toekomst waarin we duurzaam, sociaal en eerlijk omgaan met ons eten, ons werk en onze woonomgeving. Het was prachtig om te zien hoe kunst de verbeelding van de kijkers kan prikkelen. Maar ik miste daarin de verbinding met de realiteit en de praktijk van de betreffende thema’s. Daarnaast viel me op dat ik geen boeren, natuurbeheerders en gebiedsontwikkelaars tegenkwam op de Dutch Design Week’, blikt Tessa terug.

Samenhangende en integrale aanpak is nodig

Het platteland staat voor grote opgaven op het gebied van onder andere voedsel, welzijn, zorg, natuur, water, energie en wonen. Dat vraagt om een samenhangende en integrale aanpak van de transities. Daarvoor brengen Stimulanders partijen bij elkaar, verbinden we beleid met praktijk en organiseren we een gelijkwaardige samenwerking. Zo zien we ook mogelijkheden om op het snijvlak tussen kunst en de grote opgaven, een verbinder te zijn. Om een brug te slaan tussen ideeën en praktijk, dromen en acties, principes en ervaringen.

Kunst als verbindende en verbeeldende kracht

Kunst zou op verschillende manieren een rol kunnen spelen. ‘Zo zou kunst kunnen helpen om de complexe verbanden tussen de verschillende thema’s beter inzichtelijk te maken. Kunst kan bijdragen aan een gemeenschappelijk gevoel van identiteit en trots, iets wat belangrijk is om samen aan de slag te gaan met complexe vraagstukken. En kunst kan helpen om de kloof tussen stedelijke en plattelandsbewoners te overbruggen door verhalen bij elkaar te brengen’, zo somt Tessa verschillende mogelijkheden op. Kortom, wij denken dat kunst een verbindende en verbeeldende kracht kan zijn bij de integrale en samenhangende aanpak van de verschillende opgaven op het platteland.

Zie jij mogelijkheden en wil je hier graag over in gesprek?

Neem contact op met Stimulander Tessa Brandsma