Save the date Werkplaats Netwerk Platteland - 23 mei 2025

06 mrt 2025

Het klimaat verandert, wat uitdagingen met zich meebrengt zoals langere periodes van droogte, hevige neerslag en veranderende groeiseizoenen. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de agrarische sector, maar biedt tegelijkertijd kansen voor innovatie en samenwerking.

Tijdens de vijfde Werkplaats Netwerk Platteland op 23 mei 2025 onderzoeken we hoe landbouw en natuur zich niet alleen kunnen aanpassen, maar ook actief kunnen bijdragen aan een duurzamer landschap. Verwacht een dag vol inspirerende inzichten, concrete praktijkvoorbeelden en verdiepende discussies.

 

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) speelt hierin een belangrijke rol. Hoe kunnen boeren optimaal profiteren van bestaande regelingen? Welke kansen biedt het beleid voor een toekomstbestendig verdienmodel? En hoe kunnen praktijk en beleid beter op elkaar aansluiten? Samen met boeren, beleidsmakers, onderzoekers en adviseurs verkennen we de mogelijkheden en uitdagingen.

Praktische informatie

Datum: vrijdag 23 mei 2025
Tijd: 10.00 tot 15.30 uur
Locatie: Provinciehuis Zuid-Holland

Aanmelden of ideeën voor deze dag?

Het definitieve programma en de mogelijkheid om je aan te melden volgen binnenkort. Ben je geïnteresseerd in de Werkplaats ‘Klimaatverandering als kans voor landbouw & natuur’? Laat dan je e-mailadres achter op het interesseformulier. Je krijgt dan als eerste bericht zodra de aanmelding opent. Heb je vragen of ideeën voor de Werkplaats? Laat het weten via het formulier!

Interesseformulier

Wat kun je verwachten?

Tijdens de Werkplaats onderzoeken we hoe landbouw zich kan aanpassen aan klimaatverandering én de gevolgen ervan kan beperken. In de plenaire sessie brengen we verschillende perspectieven samen en bespreken we innovatieve oplossingen.

We verkennen hoe ecomodernisme technologie inzet voor klimaatbestendige landbouw, hoe agro-ecologie biodiversiteit benut, en hoe conventionele landbouw 2.0 efficiëntie en duurzaamheid combineert. Ook kijken we naar de rol van korte ketens en voedselsoevereiniteit in een veerkrachtige landbouw en de impact van klimaatadaptatie en waterbeheer op een robuust agrarisch landschap.

Naast de plenaire sessie kun je kiezen voor een werkbank of een veldexcursie. De werkbanken behandelen beleid en regelgeving (GLB), landbouwsystemen (strokenteelt en agroforestry) en verdienmodellen voor een duurzame transitie. Ook delen boeren en ondernemers hun praktijkervaringen.

Wie liever de praktijk in gaat, kan deelnemen aan een veldexcursie naar een agrarisch bedrijf dat klimaatadaptieve landbouw toepast. Hier zie je hoe innovatieve technieken en natuurlijke processen samenkomen voor een toekomstbestendig landschap. We sluiten de dag af met een inspirerende afsluiting en een netwerkborrel.

Let op: Het programma is nog in ontwikkeling. Definitieve sprekers en thema’s worden binnenkort bekendgemaakt.

Voor wie is de Werkplaats?

De Werkplaats is bedoeld voor boeren en boerinnen, bewoners en gebruikers van het platteland, organisaties en overheden, onderzoekers en andere actoren. Het programma en de mogelijkheid om je aan te melden volgen.

Mis het niet!

Of je nu boer, beleidsmaker, onderzoeker of adviseur bent, je krijgt handvatten en inspiratie om direct in de praktijk aan de slag te gaan. Dit is dé plek om kennis op te doen, ervaringen uit te wisselen en je netwerk uit te breiden.

Belangrijke rol voor Stimuland

De Regieorganisatie GLB heeft aan Stimuland gevraagd om deze Werkplaats, in samenwerking met hen en de provincie Zuid-Holland en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW), te organiseren. Dat betekent dat wij samen met de mede-organisatoren zowel de inhoud en opzet van het programma gaan vormgegeven, als ook een belangrijk deel van de organisatie van de dag voor onze rekening zullen nemen.

Heb je vragen over, of ideeën voor de Werkplaats?

Neem contact op met Stimulander Ingrid Jansen