Naast deze klimaatopgave heeft het veenweidegebied ook te maken met andere grote opgaven, zoals het remmen van bodemdaling, omgaan met watertekorten en wateroverlast, herstel van de biodiversiteit, verduurzaming van de landbouw en het realiseren van rendabele bedrijfsvoering voor landgebruikers. Met het oog op deze opgaven is in 2022 gestart met het Veenweiden Innovatie Programma Nederland (VIPNL), een landelijk veenweideprogramma waarbij de uitvoering in de regio plaatsvindt. Voor de provincie Overijssel vervult Stimuland sinds het najaar 2022 de rol van proeftuintrekker binnen VIPNL.
Innovatiesporen
Het doel van VIPNL is het komen tot de ontwikkeling van duurzame en opschaalbare vormen van landgebruik, die toch een rendabele exploitatie mogelijk maken. VIPNL voert daarom activiteiten uit langs de vier innovatiesporen: bodem, integrale bedrijfsvoering, landgebruik en water. Deze innovatiesporen zijn van belang voor de ondernemers, maar ook voor het behalen van de doelen van overheden en waterschappen.
Regionale proeftuinen
Om een vitaal en verantwoord ondernemerschap in het veenweidegebied te realiseren wordt er in regionale proeftuinen samengewerkt aan landelijke thema’s. De (ondernemers in de) regio’s nemen bij deze aanpak zelf het initiatief voor thema’s en hiervoor zijn proeftuintrekkers per regio aangesteld. Vanuit de resultaten van deze lokale proeftuinen bundelt VIPNL kansrijke initiatieven en de verkregen inzichten komen terecht op de plekken waar ze nodig zijn: bij de ondernemers en de beleidsmakers.