Vanuit Stimuland denken we mee over de aanpak van het participatieproces en bieden we ondersteuning in de uitvoering. We spreken met Karen Vaartjes, procesmanager bij de provincie Noord-Holland, die samen met Leontien van Loo, procesmedewerker bij de provincie Noord-Holland, het gebiedsproces trekt.
De situatie in het Wormer- en Jisperveld
Het Wormer- en Jisperveld is onderdeel van het brakke laagveengebied in Noord-Holland. Dit veenweidegebied, dat gekenmerkt wordt door groene weilanden, eindeloze waterpartijen en waardevolle natuur, is een plek waar landbouw, natuur en recreatie samen komen. Grote delen van het Wormer- en Jisperveld zijn Natura 2000-gebied en onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland. Verder liggen er vanuit het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) diverse opgaven zoals het verbeteren van de biodiversiteit, het verminderen van de stikstofuitstoot, het tegengaan van veenoxidatie (voor minder bodemdaling en minder CO2-uitstoot) en het verbeteren van de waterkwaliteit en waterhuishouding.
De provincie Noord-Holland heeft de uitdaging om een balans te vinden tussen recht doen aan de verschillende belangen en het vinden van oplossingen voor de gestelde (wettelijke) opgaven. Dat is niet eenvoudig te realiseren in een gebied waar de belangen van natuurbehoud, agrarische bedrijvigheid en recreatie tegenover elkaar lijken te staan en er vanuit het verleden weinig vertrouwen is in de overheid. Daar komt nog bij dat de druk vanuit de Rijksoverheid wordt opgevoerd om te komen tot oplossingen, het nog niet duidelijk is hoe oplossingen gefinancierd gaan worden en het beleid door coalitiewisselingen steeds gewijzigd wordt. Kortom, het dilemma is complex en externe factoren hebben invloed op de manier waarop de provincie, samen met beheerders, boeren, grondeigenaren en -gebruikers, ondernemers en organisaties, kan komen tot oplossingen.
In kaart brengen van opgaven en doelen
‘We zijn begonnen met het goed in kaart brengen van de opgaven en de doelen met een speciaal daarvoor gevormde werkgroep’, blikt Karen terug op de afgelopen periode. ‘Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van organisaties als het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeente Wormerland, Natuurmonumenten, LTO Noord, de agrarische natuurvereniging Water, Land en Dijken en vertegenwoordiging van een aantal van de particuliere grondeigenaren, de zogenaamde ‘eilanders’. Daarnaast zijn we het gebied in gegaan om met zoveel mogelijk grondeigenaren, met meer dan 3 hectare grond, kennis te maken en in gesprek te gaan. Wat leeft er onder hen en hoe zien zij de toekomst? Op basis van de uitkomsten van deze twee sporen hebben we de vijf samenhangende opgaven nu goed in beeld; verbetering van de biodiversiteit (NNN en N2000) –verbetering van de waterkwaliteit – verbetering van de waterhuishouding (waterkwantiteit) – het tegengaan van veenoxidatie (voor minder bodemdaling en minder broeikasgasuitstoot) – en een passend beheermodel voor grondeigenaren/boeren. Daarmee staan we nu aan de vooravond van de volgende fase, het betrekken van partijen bij de oplossingsrichtingen.’