Stichting Stimuland roept op om de stemmingen stikstofplannen uit te stellen

27 juni 2022

Stichting Stimuland roept de Tweede Kamer op om de stemmingen van de stikstofplannen van dinsdag uit te stellen zolang er nog geen concreet perspectief is voor de boeren. Directeur Ingrid Jansen: “Onder de boeren is een enorme paniek ontstaan omdat niet duidelijk is wat de impact van de stikstofplannen is voor hun bedrijven”.

Perspectief

“Minister Staghouwer moet boeren en plattelandsbewoners perspectief bieden tegenover de ingrijpende stikstofmaatregelen. Zolang dit perspectief er niet is, is het onverantwoord om de stikstofplannen vast te stellen.”

Stichting Stimuland uitte eerder haar zorgen over de impact van de stikstofplannen op de leefbaarheid van het platteland omdat met een kaalslag onder boeren verarming dreigt van het platteland.

 

Positie boeren in gebiedsprocessen

Ook maakt Ingrid Jansen zich zorgen over de positie van de individuele boeren in de gebiedsprocessen en gebiedsplannen. Stimuland constateert dat in deze processen voornamelijk belangenorganisaties aan tafel zitten en de stem van individuele bewoners en boeren onvoldoende geborgd is. Jansen: “Er is een enorme pot geld beschikbaar maar waar gaat dat geld heen? Het is belangrijk om oog te hebben voor de individuele bewoners en agrarische ondernemers in de gebieden zelf. Dat zij worden aangesproken, en worden uitgenodigd en verleid om mee te doen. De positie van individuele boeren die geraakt worden moeten eerst geborgd zijn in deze gebiedsprocessen, voordat de stikstofplannen doorgezet kunnen worden”, sluit Jansen af.