Platteland kiest positie is het thema voor PlattelandsParlement

12 april 2022

De Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) organiseert samen met de provincie Overijssel de negende editie van het PlattelandsParlement. Afgelopen november kon dit niet doorgaan vanwege corona nu is het evenement op 14 mei 2022 in Dalfsen. Het PlattelandsParlement is een grootschalige bijeenkomst, opgezet om elkaar te ontmoeten en te inspireren en dat leidt soms zelfs tot wetswijzigingen.

Annemarie Dubbink van Stimuland is via Leefbaar Platteland van de provincie Overijssel betrokken bij het PlattelandsParlement.

‘Het thema deze keer is: het platteland kiest positie en dat is vooral nu heel urgent. Het gaat erom dat we ons samen sterk maken, ook richting Den Haag want tijdens de gesprekken op deze bijeenkomst komen er ook problemen bovendrijven.

De extra aandacht van voorgaande edities zorgden bijvoorbeeld voor een wettelijke wijziging waardoor openbare en christelijke basisscholen makkelijker samen konden gaan.  Ook leidde de lobby die we voerden naar Kamerleden er toe dat dorpshuizen die gesloten waren in de corona-tijd gebruik konden maken van de TOGS-regeling en de TVL-regeling voor ondernemers.’

 

Aan de hand van vier verschillende onderwerpen zijn er de hele dag inspiratiesessies, sprekers en workshops:

  • Wonen op het platteland: veel ruimte, weinig plek | met o.a. Jos Ebbers van NVM.
  • Ontmoetingsplekken: accommodaties & voorzieningen dorpsbreed onder de loep | met o.a. Marije van den Berg denkt hardop na over wat er nodig is om ontmoetingsplekken in dorpen te bekijken met de ‘meerwaardebril’ in plaats van met die van marktwaarde.
  • Lokale kracht & noaberschap: het verschil maken doe je zo! | met o.a. bekende documentairemaker Geertjan Lassche over Noaberschap en wetenschapper Gert-Jan Hospers over de toekomstkracht van het platteland.
  • Duurzame dorpen delen: samen voor klimaat, gezond voedsel en biodiversiteit| met o.a. Luc Jehee, expert op het gebied van klimaatadaptatie; en voorbeelddorp Hees (Friesland)

Bekijk hier het hele programma. Aanmelden? Dat kan hier.