Overijsselse vrijwilligers in het zonnetje

24 november 2022

Betrokken verenigingen, onbetaalbare zorg, een groener Overijssel en meer sociale verbinding: vrijwilligers maken het mogelijk. Daarom wordt in november de Overijssel vrijwilligersprijs (OVP) uitgereikt aan 100 vrijwilligers die zich op allerlei manieren inzetten voor mens en omgeving. En die aandacht is hard nodig.

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor een fijne leefomgeving waarin iedereen mee kan doen. Maar de druk op vrijwilligers wordt steeds groter. Tijdgebrek, ouderdom en veranderende gezinssituaties zijn redenen waarom bestaande vrijwilligers steeds vaker stoppen, terwijl nieuwe instroom stokt. Dit is een probleem waarvoor de Provincie Overijssel, samen met professionals en organisaties, aandacht vraagt. Dat doen ze onder andere door het geven van waardering aan de vrijwilligers, door jaarlijks de Overijssel vrijwilligersprijs (OVP) uit te reiken. Van trainer tot mantelzorger en van bestuurder tot groene vrijwilliger. Binnen alle sectoren reiken Provinciale Statenleden en gedeputeerde Roy de Witte prijzen uit aan 100 vrijwilligers, als extra blijk van waardering.

 

Toekomst van vrijwilligerswerk

Naast het waarderen van bestaande vrijwilligers, is het minstens zo belangrijk om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst vrijwilligers hebben, die zich kunnen en willen blijven inzetten. Dat vraagt om maatwerk en om transitie binnen het vrijwilligerswerk naar een meer flexibele, geprofessionaliseerde en diverse praktijk. Afgelopen maand is hier een eerste stap in gezet met het congres Toekomst van Vrijwilligerswerk.

Rol van Stimuland

Dit jaar organiseert Stimuland voor de derde keer de Overijsselse Vrijwilligersprijs voor Provincie Overijssel. Omdat de provincie drie jaar geleden graag iets nieuws wilde, bedacht Stimuland de ‘OVP on tour’. Statenleden gaan naar de vrijwilligers toe, en komen zo in alle hoeken van Overijssel terecht. Dit maakt de uitreiking een stuk persoonlijker en de vrijwilligers krijgen hiermee écht een podium. Stimuland coördineert en organiseert de uitreiking met de onmisbare hulp van de lokale vrijwilligerssteunpunten die zorgen voor onder andere een mooie locatie, het contact met de geselecteerde vrijwilligers en ontvangst van het statenlid.

Van 14 november tot 7 december zullen de prijzen in heel Overijssel worden uitgereikt. Op www.overijssel.nl/vrijwilligers kun je binnenkort vinden aan wie de prijzen zijn uitgereikt.

Foto onder: Uitreiking Statenlid Jan Westert aan De Vrijwillige Herders

Heb je vragen, of wil je graag eens van gedachten wisselen over vrijwilligerswerk?

Neem contact op met Stimulander Merel Bakhuizen