Nog veel te ontdekken over regeneratieve landbouw

09 oktober 2024

Er valt nog een hele wereld te ontdekken over regeneratieve landbouw. Dat is in ieder geval een belangrijke conclusie van de geslaagde demodag regeneratieve landbouw. Stimulander Hedwig Brandsma vertelt je graag wat de bezoekers deze dag hebben geleerd. Leer je ook mee?

“Het aantal bezoekers paste niet in de zaal, dus daarom werd het programma twee keer gedraaid. Dit laat wel gelijk de interesse in regeneratieve landbouw zien”, vertelt Hedwig  Brandsma, projectmanager bij Stimuland en mede-organisator van deze dag, op verzoek van gemeente Hardenberg en Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe. Op Zuivelboerderij De Waard in Balkbrug kwamen boeren, loonwerkers en beleidsmedewerkers op 25 september samen om alles over regeneratieve landbouw te horen en te zien. Met leerzame inleidingen over mest, bodemherstel en weerbare gewassen. Schuilend onder paraplu’s of de tent, konden de bezoekers de velddemo’s bekijken met graslandbeluchting, direct doorzaaien en plantspecifieke gewasbescherming. Was je er niet bij? Dan deelt Hedwig graag haar vijf belangrijkste inzichten met je:

1. Laat het bodemleven voor je werken

“Als het bodemleven optimaal functioneert heb je minder externe input nodig zoals gewasbescherming of kunstmest. Laat het ecosysteem voor je aan het werk gaan. Regeneratieve landbouw kan daar bij helpen.”

2. Denk in kringlopen

“Het is belangrijk om breder te kijken. Nu is het beleid bijvoorbeeld erg gericht op het verlagen van de stikstofuitstoot. Maar dit is maar één elementen. Bodem, gewassen en dieren werken samen én hebben invloed op elkaar. Als beleidsmaker is het daarom belangrijk om te denken in kringlopen en cycli in plaats van losse elementen.”

3. Weet: biodiversiteit is overal

“Het gaat niet alleen in natuurgebieden om biodiversiteit. Het is belangrijk om ook biodiversiteit in de landbouw toe te voegen. Als het bodemleven biodivers is, heeft dit invloed op het hele voedselweb, zoals op insecten en vervolgens vogels. Datzelfde geldt voor biodiversiteit boven de grond, ook in landbouwgebieden.”

4. Elke plant heeft een functie

“Elke plant heeft een specifieke functie. Dus ook onkruid. Ridderzuring bijvoorbeeld helpt met de lange wortels om bodemverdichting op te lossen. Als onkruid de overhand krijgt, is plaatsspecifieke gewasbescherming een mooie tussenoplossing om de juiste balans op je land te krijgen.”

5. Er is in Nederland nog weinig kennis over regeneratieve landbouw

“In Nederland is er nog maar weinig kennis over regeneratieve praktijken. In Duitsland, Engeland, Frankrijk en Zwitserland zijn ze hier al veel verder mee.”

 

Leer ook mee over duurzame landbouw!

Binnenkort organiseren Hedwig en haar collega’s weer verschillende agrocarrousels rond duurzame landbouw. Meer informatie daarover vind je binnenkort op onze website.
Heb jij nog interessante ideeën of vragen rond duurzame landbouw, bijvoorbeeld rond regeneratieve landbouw of andere verdienmodellen? Neem dan hier gerust contact op met Hedwig.

Heb je vragen over regeneratieve landbouw?

Neem contact op met Stimulander Hedwig Brandsma