Hoe ontwikkel je een gedragen landbouwprogramma?
De vragen van beleidsmedewerkers en bestuurders zijn herkenbaar: Hoe vertalen we landelijke en provinciale opgaven naar gemeentelijke plannen? Hoe zorgen we dat beleid niet alleen op papier goed klinkt, maar ook werkt voor boeren in de praktijk? En hoe creëren we draagvlak in een sector die sterk in beweging is? We zien in gemeenten dat de wil er is, maar dat soms de tijd, kennis of het netwerk ontbreekt om een goede en gedragen landbouwagenda of gebiedsvisie te ontwikkelen. Dat is precies waar wij als Stimuland ondersteuning kunnen bieden. Verbindend, deskundig en dichtbij.
Hoopvolle Agenda Vitale Landbouw voor Hardenberg
Een goed voorbeeld hiervan is de Agenda Vitale Landbouw die Stimulander Mirjam Arends, vanuit haar rol als beleidsregisseur, samen met de gemeente Hardenberg heeft opgesteld. ‘Naast de dynamiek van het beleidslandschap van Europees tot nationaal niveau hebben we in deze agenda de vertaling gemaakt naar gemeentelijk niveau’, legt Mirjam uit. ‘En zoals we dat bij Stimuland gewend zijn, zoeken we daarin ook de praktijk op, want cijfers vertellen maar een deel van het verhaal’, vindt Mirjam. Daarom werden deze cijfers getoetst binnen adviesgroepen met agrariërs en adviseurs.
Het levert een hoopvolle agenda vitale landbouw op, vol praktische toepassingen zoals een agrocontactpersoon en focus op blijvende agrarische ondernemers. ‘Juist die combinatie van strategische keuzes en concrete uitwerking levert een praktische, uitvoerbare en direct toepasbare agenda op die breed is gedragen’, merkt Mirjam tevreden op.