Jong melkveehouders komen massaal naar jongerendag

13 mei 2024

Hart van Holland was vrijdag 19 april afgeladen vol met jonge melkvee- en kalverhouders. Netwerken en kennis ophalen stonden centraal. Bijna 500 jongeren namen actief deel aan de workshops, deden mee in de paneldiscussie en pakten de microfoon bij de zaalgesprekken. In deze onzekere tijden kregen ze inspiratie voor de toekomst. Enthousiast liepen ze aan het einde van de dag de deur uit met een voerschep die symbolisch de verbinding weergeeft tussen de kalver- en melkveehouderij.

Kennismakelaars Lilian van Uhm (melkveehouderij) en Henriëtte Rozendaal (kalverhouderij) openden deze dag. Na de film ‘Het Kalf Centraal’ kon er gekozen worden uit vijf workshops. Tips & tricks voor behendig veetransport in ‘Respectvol omgaan met dieren’. Hoe draagt een ‘Kalfvolgsysteem’ bij aan aan het verbeteren van de kwaliteit van jonge kalveren. Wat zijn de positieve leringen uit ‘De 28-dagen-regeling’ in Duitsland. Inzicht in de nieuwste onderzoeksresultaten en hoe je daar in de praktijk mee aan de slag kunt in ‘Weerstand, stress en voeding; de overgang van het kalf’. En tips om begrip en verbinding te zoeken door storytelling in te zetten in ‘Vertel je verhaal’. Allemaal actuele onderwerpen waar de deelnemers graag meer over wilden weten.

 

“Het is duidelijk, er is perspectief, dat zit in deze zaal”

Na de lunch wist Dick Veerman van Foodlog de jongeren te prikkelen en mee te nemen in de zaaldiscussie. Met chat GPT bouwde hij Nederland als ‘Singapore aan de Noordzee’, om aan te geven dat Nederland een land van rijken en een handelsland is. Dick sloott zijn verhaal af met de woorden: “Het is duidelijk, er is perspectief, dat zit in deze zaal”. Het was een mooie overgang naar het verhaal van Maarten van der Weijden. Hij kreeg de zaal stil met zijn indrukwekkende verhaal, waarmee hij een brug sloeg tussen de onzekerheden en uitdagingen in zijn leven en carrière, naar de onzekerheden voor de jonge boeren. Maarten sloot af met de woorden: “Wat wens ik jullie toe in die toekomst die zo onzeker is? Dat met al dat harde werken dat nodig is om te blijven staan het ook gewoon een beetje leuk is. Duw de frustratie zo ver mogelijk van je weg. Focus op wat kan ik. Wat kan ik er dan wel aan doen en zoek elkaar op om het samen te doen. En vergeet niet: als het de eerste keer niet lukt mag je het rustig nog een keer proberen.”

Stimulander en kennismakelaar Lilian van Uhm was mede-organisator en dagvoorzitter van deze jongerendag. Heb je naar aanleiding van deze dag nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Lilian, via: lvanuhm@stimuland.nl of 06-30 18 88 00. 

Heb je vragen, of wil je graag eens van gedachten wisselen over de kennismakelaars?

Neem contact op met Stimulander Lilian van Uhm