Voor wie is LEADER?
‘Inwoners (als collectief), ondernemers en organisaties uit een LEADER-gebied, die een goed projectidee hebben voor een duurzaam, leefbaar en gezond platteland, kunnen gebruik maken van LEADER’, steken Inez en Linda van wal. ‘Het LEADER-gebied Noord-Overijssel, waarvoor wij de coördinatoren zijn, bestaat uit de gemeenten Steenwijkerland, Zwartewaterland, Staphorst, Dalfsen, Hardenberg, Ommen en het buitengebied van Zwolle en Kampen.’
Hoe werkt LEADER?
LEADER is een omvangrijk programma en Inez en Linda schetsen kort en bondig de opzet. ‘Voor LEADER is, samen met de regio, een Lokale Ontwikkel Strategie (LOS) 2023-2027 opgesteld. Dit is een soort gebiedsplan waarin de aanpak, criteria en doelen voor het gebied zijn vastgelegd. Uitgangspunt daarbij is brede plattelandsontwikkeling met steeds meer nadruk op klimaat, milieu, water en biodiversiteit’, leggen Inez en Linda uit, waarbij ze elkaar in een rap tempo aanvullen. In de LOS zijn drie thema’s vastgelegd waar LEADER-projecten invulling aan moeten geven:
- Beleefbaar landschap
- Toekomstbestendige agrarische sector
- Vooruitstrevende vrijetijdseconomie
Lokale Actie Groep (LAG)
Verder heeft ieder LEADER-gebied een eigen Lokale Actie Groep (LAG). ‘Dit is een representatieve groep bewoners uit het LEADER-gebied die, vrijwillig en op persoonlijke titel, het provinciebestuur adviseert over LEADER-projecten. De LAG beoordeelt projecten aan de hand van de criteria en doelen uit de LOS. Komt een project voor LEADER in aanmerking, dan kunnen de initiatiefnemers de plannen en begrotingen verder uitwerken en de subsidie aanvragen. Ook bij het vervolgtraject en de uitvoeringsfase wil de LAG graag betrokken zijn’, benadrukken Inez en Linda.