'Erfcoach is als een soort turbo'

24 april 2023

Gerwi Engerts (Engberts Adviseurs en parttime melkveehouder) en Evert Hekman (Alfa Accountants en Adviseurs Hardenberg en Nijverdal) komen als agrarisch bedrijfsadviseurs op veel erven in Overijssel. Soms is op hetzelfde erf ook een erfcoach actief of adviseren Engberts en Hekman ondernemers juist om een erfcoach in te schakelen.”De erfcoach kan erfeigenaren helpen om keuzes te maken”, vertelt Engberts. Hekman maakt de vergelijking met een turbo: “Een erfcoach zet dingen in gang. Dat wil niet zeggen dat het anders niet gebeurt, maar de erfcoach is een soort turbo, een booster. Een gesprek met een erfcoach kost niets, maar is van onschatbare waarde om een veranderingsproces in gang te zetten.”

“Of het nu gaat om de toekomst van het bedrijf, bedrijfsovername, mentale kwesties of een gezond gezinsleven. Een erfcoach begint met vragen: Hoe ziet jouw erf er over tien jaar uit? Waar word jij blij van? Dat kan ook betekenen dat alles blijft zoals het is, maar dat is dan wel een bewuste keuze, afhankelijk van de mogelijkheden of kansen in een bepaald gebied’, aldus Hekman. Engberts: ‘De erfcoach luistert, maakt dingen bespreekbaar, faciliteert zaken, zorgt voor een stukje procesbegeleiding. Ze zijn betrokken totdat er stappen zijn gezet.’ Hekman: ‘Het uiteindelijke doel is dat de klant zijn eigen vraag kan beantwoorden. De erfcoach kan daarna snel schakelen door het netwerk in te zetten voor. Of het nu gaat om vergunningen, ruimtelijke ordening, fiscale zaken of mentale vraagstukken.’

Onafhankelijk

Zowel Engberts als Hekman vinden het belangrijk om te benadrukken dat de erfcoaches er zijn voor de erfeigenaar en zonder agenda komen. Hekman: ‘Ik geef aan klanten duidelijk aan dat de erfcoaches echt onafhankelijk zijn. Ze zijn pas tevreden als de klant zegt: Yes, hier kan ik wat mee.’ Engberts: ‘Maak gebruik van de mogelijkheden die de erfcoaches hebben. Ze zijn zonder agenda op pad en rapporteren niet aan overheden. Nodig ze uit voor een kopje koffie om zelf een beeld te krijgen.’ Koffiedrinken met een van de erfcoaches? Maak een afspraak met een erfcoach, kijk op www.digitaleerfcoach.nl. Wil je meer weten over de erfcoaches van Stimuland, klik dan hier.

Dit artikel is geschreven door De Toren en is hier te lezen op hun website.

Heb je vragen, of wil je graag meer weten over onze Erfcoaches?

Neem contact op met Stimulander Hendry van Ittersum