Samen bouwen aan een toekomstbestendig veenweidegebied

19 juni 2025

De veenweidegebieden in Nederland staan voor grote uitdagingen. Denk aan bodemdaling, het terugdringen van broeikasgasemissies, watertekorten én wateroverlast, verduurzaming van de landbouw en een toekomstbestendig verdienmodel voor boeren. Om hierop samen een antwoord te vinden, is in 2022 het Veenweiden Innovatie Programma Nederland (VIPNL) gestart. Een landelijk programma met regionale uitvoering. Sinds 2022 is Stimuland de proeftuintrekker voor Overijssel en we zijn blij dat we vanuit onze missie voor een vitaal platteland, kunnen bijdragen aan de opgaven in het veenweidegebied.

 

Stimuland proeftuintrekker VIPNL

Vanuit vier richtingen werken aan vernieuwing

VIPNL zoekt samen met de regio naar kansrijke en opschaalbare oplossingen, zowel op de korte als de lange termijn. Daarbij richten we ons op vier sporen.
Water, om de grondwaterstand op peil te houden, wateroverlast te beperken en waterkwaliteit te verbeteren.
Bodem, door oxidatie van het veen te remmen en organisch stofverlies te beperken.
Landgebruik, via het optimaliseren van huidige én het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen.
Integrale bedrijfsvoering, waarbij meerdere maatregelen samenkomen in nieuwe, klimaatbestendige bedrijfsmodellen.

Proeftuinen als motor van de vernieuwing

In regionale proeftuinen worden landelijke thema’s door vertaald naar de praktijk. De kracht ligt bij de regio zelf: ondernemers en gebiedspartijen nemen het initiatief en werken samen met een proeftuintrekker. Zo ontstaan ideeën en oplossingen die passen bij het gebied én bijdragen aan de bredere opgaven. De kennis en inzichten die dit oplevert, vloeien terug naar waar ze nodig zijn: bij de agrariërs, beleidsmakers en andere betrokkenen.

Stimuland verbindt, inspireert en versnelt

In Overijssel vervullen Suzanne Harink en Lotte Kist namens Stimuland de rol van proeftuintrekker. Zij brengen mensen, thema’s en projecten bij elkaar, stimuleren kennisdeling en zorgen voor verbinding tussen wat er lokaal gebeurt en landelijke ontwikkelingen. Door bijeenkomsten te organiseren, nieuwe initiatieven op te starten en actief aan te sluiten bij lopende processen, dragen zij bij aan een toekomstbestendig veenweidegebied in Noordwest Overijssel.

 

Stimuland proeftuintrekker VIPNL

Samen leren, delen en doen

Door het opzetten van een kennis- en praktijknetwerk, het aanjagen van nieuwe proeftuinen en het ondersteunen van boeren en projecten, bouwen we samen aan duurzame oplossingen. Zo blijft Overijssel verbonden met het landelijke innovatienetwerk en komt kennis sneller in de praktijk terecht. Vanuit onze onafhankelijke positie dragen we bij aan de versnelling van innovatie, beleidsvorming en samenwerking in het gebied.

Voorbeelden van proeftuinen in Overijssel

Greppelinfiltratie: oude kennis in een nieuw jasje
Greppelinfiltratie is een herontdekte methode waarbij bestaande of nieuwe greppels in de zomerperiode worden ingezet om water vast te houden. Hierdoor stijgt de grondwaterstand, wat bodemdaling en broeikasgasemissies helpt tegengaan. Boeren gebruikten deze techniek vroeger al, en nu wordt het opnieuw getest en toegepast – met moderne technieken zoals zonnepompen of gekoppelde slootpeilen – om het veen in Overijssel toekomstbestendiger te maken.

Overlagen: het veen afdekken tegen oxidatie
Bij overlagen wordt een laag klei of andere grondsoort op veengrond aangebracht om zuurstof buiten te houden. Hierdoor vertraagt de afbraak van het veen en worden schadelijke emissies verminderd. Binnen de proeftuin experimenteren we met verschillende soorten en diktes van afdeklagen. Zo zoeken we naar de beste aanpak om CO₂-uitstoot te beperken en de bodemkwaliteit te verbeteren, ook tijdens droge perioden.

Heb je een idee voor een toekomstbestendig veenweidegebied?

Heb jij een goed idee voor een project dat het veenweidegebied toekomstbestendiger maakt? Wil je interessante kennis delen of heb je vragen over VIPNL? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!

Heb je vragen, of heb je een goed idee voor het toekomstbestendiger maken van het veenweidegebied?

Neem contact op met Stimulander Suzanne Harink