Aan Stimuland vroegen ze om begeleiding en ondersteuning hierbij. De voorverkenningsfase is inmiddels afgerond. We gaan met Johan Warmelink (melkveehouder in Dalmsholte) en Stimulander Mijke Bloten in gesprek over hun ervaringen.
Om tafel voor meer invloed
‘We waren als boeren allemaal afzonderlijk al bezig met het probleem dat we te weinig water in dit gebied hebben. Tot het moment dat er een boer uit de buurt stopte, we kavels met elkaar gingen ruilen en ook in gesprek kwamen over de situatie rondom water’, herinnert Johan zich. ‘We vroegen ons af hoe het zit met de watervoorraad en hoe we ervoor zouden kunnen zorgen dat onze sloten niet altijd droog staan. Technisch gezien moet het toch mogelijk zijn om meer water in dit gebied te krijgen en bovendien is dat zowel goed voor de boer, als voor de natuur en het landschap’, benadrukt hij. Vanuit dit gemeenschappelijke belang en de wens om zelf meer invloed uit te kunnen oefenen, gingen de boeren met elkaar om tafel. In deze fase kwam Jan ten Tije, destijds projectmanager van Stimuland, in contact met de groep. Hij stelde voor, om bij de provincie Overijssel de subsidieregeling ‘Samenwerking (voor-)verkenningsfase Koploperprojecten PPLG’ aan te vragen waarmee de boeren aan de slag zouden kunnen en deze werd ook gekregen.
Situatie en opgaven in kaart brengen
Deze subsidie is bedoeld om te onderzoeken of het mogelijk is om samen tot een aanpak te komen om de PPLG-opgaven in het gebied te realiseren. De resultaten hiervan kunnen gebruikt worden om een provinciaal programma definitief te maken. Dit betekent ook dat er door de boeren niet alleen gekeken is naar de wateropgave in hun gebied, maar breder naar de PPLG-opgaven. In november 2023 ging de initiatiefgroep, bestaande uit vijf boeren, samen met de Stimulanders Mijke Bloten en Diane Stap hiermee van start. ‘We zijn begonnen met het goed in kaart brengen van de huidige situatie en de opgaven in het gebied. Omdat er in het gebied meerdere opgaven liggen die samenhangen met de omgeving in brede zin, was het belangrijk om de stakeholders in het gebied er ook bij te betrekken’, legt Mijke uit. ‘Daarom zijn we met de verschillende partijen als, Landschap Overijssel, waterschap Drents Overijsselse Delta, Vitens en de gemeenten Ommen en Dalfsen om tafel gegaan. We hebben nader kennisgemaakt, de vragen en opgaven met elkaar besproken en bij overlap hebben we gekeken of er samenwerking mogelijk is.’