Anne-Marijke Podt, Tweede Kamerlid D66
Anne-Marijke zet zich in voor heldere keuzes, duurzame landbouw en structurele betrokkenheid van bewoners. Ze wil ruimte geven aan jonge boeren, regionale samenwerking versterken en politiek laten aansluiten bij de praktijk op het erf. Haar vertrekpunt: luisteren, verbinden en eerlijk perspectief bieden voor de lange termijn.
Wat is jouw binding met het platteland?
‘Ik ben opgegroeid in de Alblasserwaard en heb daar tot mijn negentiende gewoond. Eindeloze fietstochten door de regen naar school, vrienden en sport’, herinnert ze zich glimlachend. Hoewel haar ouders geen agrarisch bedrijf hadden, woonden veel klasgenoten op boerderijen en een groot deel van haar familie woont nog altijd in de streek. ‘Ik snap heel goed dat mensen nu over me denken: daar heb je weer iemand uit de stad. Maar mijn wortels liggen echt op het platteland. Dat gaat denk ik ook nooit uit mijn systeem en is gewoon onderdeel van wie ik ben.
In haar werk komt die achtergrond van pas. ‘Of ik nu op een boerenerf sta of in gesprek ben met mensen in de stad, ik herken bij beiden dezelfde zoektocht naar verbinding en houvast. Dat overstijgt de scheidslijn tussen stad en platteland.’ Wat haar drijft? De oprechte nieuwsgierigheid naar het verhaal van de ander en de bereidheid om écht te luisteren.
Wat is voor jou duurzame landbouw en hoe realiseren we dat?
‘Voor mij begint duurzame landbouw met duidelijkheid’, benadrukt Anne-Marijke. ‘Boeren willen best veranderen, maar ze moeten wel weten waar het heen gaat. Zolang het beleid alle kanten op schiet, kunnen zij geen investeringen doen en blijven ze klem zitten.’ Ze daarom pleit voor een integrale en langetermijnaanpak waarin landbouw, natuur en verdienmodellen hand in hand gaan. ‘We moeten toe naar meer plantaardige productie en minder dieren, maar wel op een manier die boeren perspectief en ondersteuning biedt.’
Het Deense voorbeeld inspireert haar: ‘Daar sloot men een breed politiek akkoord waarin álle opgaven zijn samengebracht. Boeren en natuurorganisaties zijn het niet op alles eens, maar hebben wél samen gekozen voor een gedeeld pad.’ Ook het Landinzicht-scenario van Urgenda spreekt haar aan. ‘Het laat zien wat er mogelijk is als we keuzes durven maken en we daar eerlijk over zijn. Of dit het precies is, weet ik niet. Maar het feit dat ze het hebben gepresenteerd ook als een scenario om over in gesprek te gaan, dat vind ik heel goed.’