4D-makelaars onderstrepen belang van kleine initiatieven: ‘dit verbindt de samenleving’

“We zitten middenin de omschakeling van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. Mantelzorg wordt daarin steeds belangrijker en het hebben van een netwerk is essentieel.” Dat zegt Rienke Vedders 4D-makelaar in Noordwest-Overijssel. Samen met haar Twentse collega Maarten Bomans onderstreept ze het belang van 4D.

Tekst:  Harrie Kiekebosch


Mede door 4D zijn de afgelopen jaren honderden initiatieven van de grond gekomen. In Deventer een project met Huiskamergenoten voor ouderen, die zich niet zo goed bij activiteiten in een verzorgingstehuis vinden passen. In Heeten een soort memory als spel waarbij de echte namen bij de dialectnamen van streekgenoten geraden moet worden om dementerende ouderen een leuke middag te bezorgen. In IJhorst een bewegingspad in de kern van het dorp om mensen tijdens een wandelingetje ook wat gymnastische oefeningen te laten doen. Allemaal voorbeelden die mede door zo’n 1000 euro van de 4D-gelden van de grond kwamen, maar die ook allemaal typisch aan die opkomende participatiesamenleving meehelpen.

Maarten Bomans:
“4D is meer dan alleen maar subsidies toekennen.”

 

Het geld meer dan waard
De provincie Overijssel kijkt op dit moment of de 4D-makelaars ook in de toekomst blijven bestaan. Het budget is na 2021 op en moet dus of verlengd of gestopt worden, of in een andere vorm terugkomen. Rienke en Maarten doen hun werk via Stimuland, de instantie die 4D uitvoert en bij Stimuland weten ze wel wat ze van wel of niet doorgaan vinden: als er nou één subsidie haar waarde dubbel en dwars waard is, dan zijn het de 4D gelden wel. Rienke is naast 4D-makelaar ook predikant en geestelijk verzorger. Maarten is voormalig schooldirecteur en nu verbonden aan Marb Consultancy in Markelo.

Maarten Bomans: “Wij doen natuurlijk veel meer dan een subsidie hier en daar toekennen. We kennen de weg in het gemeentehuis, weten een ambtenaar uit te leggen wat het belang van een idee vanuit de samenleving is, maar weten ook een idee van een burger net iets meer body te geven. Neem het idee van Beach Courts in Tubbergen. Fanatieke burgers hadden alleen nog wat geld nodig om de velden aan te leggen en klaar. Maar de gemeente vroeg zich af of er wel behoefte was vanuit de samenleving. Dat leidde tot gesprekken met andere doelgroepen en meer interesse om gebruik te gaan maken van die veldjes. Die courts, zo is de intentie, moeten op den duur een soort samenkomstplek van groepen worden, die elkaar anders niet zo snel op zouden zoeken, een plek waar ook op een andere manier contacten worden gelegd. Daar was de wethouder dan wel weer blij mee! Maar de aanvrager zei eerst ‘er moet iets in over inclusie. Wat is dat?’”

Rienke Vedders: “Een initiatiefnemer vindt het heel lastig om door al die subsidiemogelijkheden heen te worstelen en uit te zoeken wat voor hem interessant kan zijn. Dan zitten mensen drie dagen achter elkaar papieren in te vullen voor een subsidie en krijgen ze nog nul op het rekest. 4D wil juist motiveren, daarom vragen we alleen maar een doelstelling en een begroting, zodat mensen snel geholpen kunnen worden. Daarnaast proberen we gezamenlijk netwerken van de grond te krijgen, zoals nu bijvoorbeeld tussen de bibliotheek in Kampen en 4D, daarmee kun je de verandering maken van systeemwereld naar de leefwereld.

Rienke Vedders:
”Mensen vinden het lastig om zich door al die subsidiemogelijkheden te worstelen.”

Een mooi voorbeeld van een initiatief is de hoogstambrigade in Hasselt. We hebben dit initiatief verder geholpen met het aanplanten van een boomgaard, wat er als een natuurhistorisch element is neergezet, samen met De Groene Loper wat vanuit het perspectief van netwerken al een extra waarde heeft. Vervolgens gaan de appels naar de instelling Muiderheem waar mensen met een verstandelijke/lichamelijke beperking wonen. De bewoners gaan met de appels aan de slag om er appeltaarten van te bakken die ze dan weer verkopen of aan vrijwilligers schenken. Dan plant je wel meer dan een paar bomen!”

4D staat voor Durven, Delen, Denken en Doen en bestaat voor een belangrijk deel uit kleine financiële ondersteuning om initiatieven in de samenleving van de grond te krijgen. De vier D’s staan voor mensen te laten durven nadenken en actie te ondernemen, en daar bij ook anderen aan te steken. De makelaar beoordeelt de plannen, doet dat vooral heel laagdrempelig, en als het goed lijkt, kan de initiatiefnemer er mee aan de slag. 4D is een project van Stichting Stimuland en de afdeling Sociale Kwaliteit van de provincie Overijssel.

Voor meer informatie over 4D kunt u contact opnemen met Annemarie Dubbink, projectleider 4D Stimuland: adubbink@stimuland.nl of 06 – 51 62 58 81.