Irene van Oenen

Leefbaarheid en duurzaamheid

‘Een vitaal platteland begint bij vitale mensen.’

Op een monumentale boerderij in het Nieuwleuser buitengebied verbouwt ze hobbymatig spelt, dat via de plaatselijke molen in het brood van de dorpsbakkerij komt. Korte ketens en lokaal samenwerken, ziet Irene van Oenen als mooie toekomst voor het landelijk gebied.
Ze groeide op tussen de Sallandse boerderijen. De velden, de seizoenen, de agrarische bedrijvigheid en de sociale cohesie in een kleine gemeenschap zijn een belangrijk onderdeel van haar jeugd en dragen bij aan haar motivatie om het platteland leefbaar en toekomstbestendig te maken.

Irene heeft een brede beleidsachtergrond op het gebied van verkeer, communicatie, duurzaamheid en coaching. ‘De afgelopen twintig jaar heb ik bij diverse gemeenten in Oost-Nederland gewerkt aan deze thema’s. Wat mij het meest inspireerde waren de resultaten die samen met inwoners tot stand kwamen. Bij Stimuland wil ik die achtergrond graag breed inzetten en vertalen naar duurzame ontwikkelingen voor het platteland, vanuit de gedachte dat de beste kortetermijnoplossing goed langetermijnbeleid is.’