Volksvertegenwoordiging 3.0

Pas geleden kreeg ik de vraag van een student journalistiek over een enquête die we hadden uitgezet. Was dit onderzoek wel representatief? Ik snap de vraag heel goed. Maar de aanname is toch een beetje dat als iets niet representatief is dat het dan fout is.

Een bijdrage van Giny Hoogeslag

Pas geleden kreeg ik de vraag van een student journalistiek over een enquête die we hadden uitgezet in mijn dorp. Was dit onderzoek wel representatief? Ik snap de vraag heel goed. Maar de vraag suggereert gevoelsmatig dat als iets niet representatief is, dat het dan niet OK is. Toch? Jongeren zijn bijvoorbeeld moeilijker te bereiken. Die moet je echt gericht opzoeken om te vragen hoe ze ergens over denken, zoals maatschappelijke initiatieven. En geef ze eens ongelijk, voor mijn twintigste was ik ook niet zo bezig met dit soort dingen. Wel met vriendschappen, festivals, verkering en kiezen voor een studie. Vind ik vrij logisch.

Misschien moeten we accepteren dat honderd procent representatie niet de maatstaf is. We zien het ook in Den Haag. De Tweede Kamer is zeker geen afspiegeling van de samenleving en het Kabinet al helemaal niet. Hoogopgeleid, voornamelijk wit, Randstedelijk, bovenmodaal inkomen, veertigplus. Om maar wat te noemen. Is representatie daarmee sowieso niet iets om je over achter de oren te krabben? Ondanks dat de intenties goed zijn, zijn verkiezingen een stuk minder democratisch dan ik altijd dacht. Maar hoe kan het dan beter, geen idee. Tot ik deze video zag. Een eyeopener!

Volgens auteur David Van Reybrouck moeten we daarom naar spreekrecht in plaats van stemrecht. En gebruik maken van de voordelen van loting. Dus geen gekozen mensen in het parlement maar mensen, die erin geloot zijn. Alleen dan krijg je variatie in mensen, die veel meer een afspiegeling van de samenleving is.

De eerste reactie van een aantal raadsleden die ik hierover sprak is dat mensen daar helemaal geen trek in hebben en dat het bovendien leidt tot ad hoc beleid. Ik heb het bijbehorend boek gelezen (Tegen Verkiezingen) en wat Van Reybrouck zegt is echt zo gek nog niet. Ik vermoed zelfs dat zo’n omwenteling in onze wijze van volksvertegenwoordiging geen kwestie meer is van òf, maar van wannéér. Wat denk jij? Als je wilt, kan je het boek wel es van me lenen.

Giny Hoogeslag is projectcoödinator bij Stimuland. Ze ondersteunt organisaties met het ontwikkelen en uitvoeren van gebiedsvisies en dorpsplannen. Giny is van de bottom-up benadering. Namens Stimuland is ze ook LEADER-coördinator en 4D-makelaar in Salland. Meer weten of contact opnemen met Giny? M: 06 – 13 48 89 37 of stuur een mail  E: ghoogeslag@stimuland.nl