Young Leaders trajecten voor jongeren in 2023

31 januari 2023

Dit jaar organiseert Plattelands Jongeren Gelderland (PJG) verschillende Young Leaders trajecten voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar. In 2022 is het eerste traject met succes gestart. De deelnemers zijn inmiddels bezig met het organiseren van een boerderijeducatie voor kinderen. Wat levert zo’n traject je nou precies op en waarom worden ze georganiseerd?

Jongeren medeverantwoordelijk maken

Tijdens een Young Leader traject volgt een groep jongeren 10 trainingen, waarbij steeds een ander onderwerp aan bod komt. Persoonlijke ontwikkeling, je plaats in de samenleving en jouw wensen voor een fijne leefomgeving komen allemaal in bod. Jongeren gaan met elkaar in gesprek over hun ideale buurt en organiseren ze hiervoor een activiteit. Want voor de één betekent een ideale buurt veel groen in de wijk, terwijl de ander voldoende faciliteiten en winkels erg belangrijk vindt.

Projectleider Lilian van Uhm die vanuit Stimuland werkzaam is bij PJG: ‘Jongeren betrekken bij de toekomstige leefomgeving en ze medeverantwoordelijk maken voor de vormgeving ervan is ontzettend belangrijk. Er zijn veel jongeren die graag willen wonen in het dorp waar ze geboren zijn. Dit moet echter wel mogelijk en aantrekkelijk voor hen blijven. Daarnaast is het een mooie manier om met maatschappelijke uitdagingen aan de slag te gaan in je eigen buurt’

Er is ook aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers. Jongeren leren praktische zaken zoals het organiseren van een evenement en het voeren van een debat, maar ook soft skills zoals goed leiderschap, leren omgaan met groepsdruk en in het kaart brengen van je eigen kwaliteiten.

Deelnemer Tigo Siebelink vertelt wat hij tot nu toe van vindt: “Het is erg gaaf om te leren hoe je meer een leidersrol kan aannemen. Ik trek van nature wat meer naar de achtergrond wanneer er een groepsopdracht is. Bij Young Leaders leer je juist de regie te nemen en ontdek je op welke manieren je dit kan doen.”

'Jongeren betrekken bij de toekomstige leefomgeving en ze medeverantwoordelijk maken voor de vormgeving ervan is ontzettend belangrijk.'

Onderdeel van Maatschappelijke Diensttijd

Het Young Leader traject valt onder de Maatschappelijke diensttijd. Dit zijn projecten en activiteiten waarbij jongeren hun eigen talenten ontdekken én zich inzetten voor hun omgeving. Het Young Leaders traject wordt door diverse organisaties uitgevoerd, waarvan Plattelandsjongeren Gelderland (PJG) er één van is.

Sandra Wilgenhof, voorzitter van deze vereniging is één van de trainers: “Ik vind het ontzettend leuk dat we dit doen. Met PJG richten we ons op Gelderse plattelands jongeren, maar in de groep van vorig jaar deden er jongeren mee die overal woonden. Dit zorgt juist voor een gemixte groep met verschillende referentiekaders. Tijdens de trainingen gaan we hierover met elkaar in gesprek en staan we stil bij je toekomstige leerpad. Dat brengt vaak ontzettend gezellige en leerzame gesprekken op gang”

Aanmelden voor 2023

In februari 2023 starten we met een nieuwe training. Er is nog wat ruimte om deel te nemen aan deze inspirerende en kosteloze training.

Wil jij meer informatie over het traject of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met Lilian van Uhm, via: lilian.vanuhm@pjgelderland.nl / 06-30188800

Heb je vragen, of wil je graag eens van gedachten wisselen over Young Leader?

Neem contact op met Stimulander Lilian van Uhm