Young Leaders betrekt jongeren bij de samenleving

26 mrt 2024

Om de sociale en maatschappelijke betrokkenheid van jongeren bij de samenleving te stimuleren en faciliteren, kennen we in Nederland sinds 2018 het programma Maatschappelijke Diensttijd (MDT)*. Eén van de projecten die onder de Maatschappelijke Diensttijd valt, is de Young Leaders training die onder andere door Stimuland wordt gegeven. Op 4 april 2024 gaan de Stimulanders Lilian van Uhm en Lotte Kist met een eerste groep jongeren van het Houtkamp College in Doetinchem van start en ze hebben er zin in.

Verdiepen eigen kwaliteiten

Tijdens het eerst deel van de Young Leaders training worden jongeren uitgedaagd om zich te verdiepen in hun eigen kwaliteiten en de manier waarop ze deze kunnen inzetten in hun eigen leven en in hun leefomgeving. Ze leren praktische zaken zoals presenteren, organiseren en samenwerken, maar ook soft skills zoals goed leiderschap, leren omgaan met groepsdruk en in het kaart brengen van je eigen kwaliteiten. Daarnaast gaan ze ook met elkaar in gesprek over hun plaats in de samenleving en hun wensen voor een fijne leefomgeving. ‘De Young Leader training is een mooie manier om jongeren te betrekken bij, en ze medeverantwoordelijk maken voor hun toekomstige leefomgeving’, leggen Lilian en Lotte enthousiast uit.

‘De Young Leader training is een mooie manier om jongeren medeverantwoordelijk te maken voor hun toekomstige leefomgeving’

Sociale activiteit organiseren

In het tweede deel van de training gaan de jongeren daadwerkelijk aan de slag met het organiseren van de door hen zelf bedachte sociale activiteit. Ze maken een werkplan, een begroting en pitchen hun project aan belangrijke stakeholders. ‘De activiteiten die door de jongeren georganiseerd worden kunnen heel verschillend zijn, maar moeten wel een maatschappelijke meerwaarde hebben. Zo organiseerden jongeren vorig jaar bijvoorbeeld boerderijeducatie voor kinderen en een training in digitale vaardigheden voor ouderen’, herinnert Lilian zich. ‘Dit jaar gaan we werken met groepen leerlingen van het Houtkamp College en Zone.college in Doetinchem en daar kijken we naar uit. Het is heel leuk om te zien hoe de jongeren in eerste instantie niet staan te trappelen om mee te doen, maar het gaandeweg steeds leuker gaan vinden. En uiteindelijk zijn ze ook trots op de activiteit die ze georganiseerd hebben.’

Wil jij meer informatie over Young Leaders of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met Stimulander Lilian van Uhm, via: lilian.vanuhm@pjgelderland.nl / 06-30188800.

*MDT is een programma van het ministerie van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries.

Heb je vragen over Young Leaders?

Neem contact op met Stimulander Lilian van Uhm