Werkplaats Netwerk Platteland goed bezocht

06 juni 2024

Groenblauwe diensten als potentieel verdienmodel voor boer en natuur. Dat was het thema van de derde Werkplaats Netwerk Platteland op donderdag 30 mei in Wildlands in Emmen. Meer dan 200 deelnemers van uiteenlopende organisaties die betrokken zijn bij de agrarische sector kwamen hiervoor bijeen. Marten van den Berg, directeur-generaal Agro bij het ministerie van LNV, beet het spits af. Vervolgens leidde onze directeur Ingrid Jansen een paneldiscussie waarin een aantal deskundigen met elkaar in gesprek gingen over prikkelende stellingen op het gebied van groenblauwe diensten.

Elke minuut nuttig besteed

Ook tijdens de lunch kregen deelnemers de kans om te netwerken en hun kennis te delen en te vergroten. Naast de mogelijkheid om zelf vrij te wandelen door Wildlands, konden ze meelopen met een expert. Zo waren er lunchwandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), de ecoregeling en over de voortgang van het Nationaal Strategisch Plan (NSP).

Brainstormen en elkaar inspireren

In de middag kon worden deelgenomen aan zogeheten Werkbanken (workshops) die in twee rondes werden gegeven. Tijdens deze Werkbanken gingen de deelnemers met deskundigen in gesprek over onderwerpen als de toepassing van prestatie-indicatoren in de landbouwtransitie en de toekomst van het GLB 2028-2034. De dag werd afgesloten met een netwerkborrel waar er volop werd nagepraat en ervaringen werden uitgewisseld.

Luister naar de podcast

Tijdens de Werkplaats werd een podcast opgenomen. Daarin gingen we onder andere in gesprek met  Marije Klever (BoerenNatuur) en Roel Jongeneel (WUR). Benieuwd wat zij over dit onderwerp te zeggen hadden? Beluister dan de podcast op Spotify.

 

Belangrijke rol voor Stimuland

De Regieorganisatie GLB heeft aan Stimuland gevraagd om deze Werkplaats, in samenwerking met hen, te organiseren. Dat betekent dat wij samen met de mede-organisatoren zowel de inhoud en opzet van het programma hebben vormgegeven, als ook een belangrijk deel van de organisatie van de dag voor onze rekening hebben genomen. Verder was onze directeur en kwartiermaker Werkplaats, Ingrid Jansen, ook de dagvoorzitter van deze Werkplaats.

 

Hulp nodig bij het organiseren van een evenement?

Wil je een evenement organiseren dat gelinkt is aan het platteland en heb je daarvoor niet voldoende kennis of capaciteit in huis? Neem dan contact met ons op. Wij hebben verstand van plattelandsontwikkeling, kennis van de agrarische sector en ervaring op het gebied van sociaal economische vraagstukken waardoor we goede sparringpartner zijn voor de inhoud. Daarnaast hebben we uitgebreide ervaring in eventorganisatie en weten we wat er nodig is om een event soepel te laten verlopen.

 

Hulp nodig bij het organiseren van een evenement?

Neem contact op met Stimulander Ingrid Jansen