Voor Mekaar; een terugblik door de makers

25 augustus 2020

Op een zonovergoten dag rijden we het terrein op van de Twentse Hoeve Landgoed Algoed, vlakbij Hengelo. Naast de prachtige boerderij staat een oud busje, die van roest en ellende bijna uit elkaar valt. Even verderop zijn een aantal dames op een spinnewiel draad aan het spinnen. Een prachtige omgeving in een sfeer waarin iedereen wel zou willen wonen. De ontvangst door vrijwilligers Jeroen en Angelien, die we voor de serie zullen volgen, had niet hartelijker gekund.

Tekst: Manon Hessels en Marcus Siebes

Afgelopen zomer hebben wij, journalisten en programmamakers Manon en Marcus, gewerkt aan de serie ‘Voor Mekaar’. In deze serie volgen we vijf lokale initiatieven uit Overijssel, die ondersteuning hebben gekregen van 4D; een project van Stimuland. Onderling hebben de projecten weinig met elkaar gemeen, maar allemaal hebben ze een even grote passie en gedrevenheid om hun eigen omgeving een beetje beter te maken.

Het was voor ons een feest om te maken. Op elke plek kregen we een gastvrije ontvangst en iedereen die we wilden interviewen werkte belangeloos mee. Tijdens het filmproces, dat een halve dag in beslag neemt, werk je namelijk intensief met elkaar samen en zorg je er samen voor dat het verhaal zo mooi mogelijk wordt verteld.

Bijvoorbeeld bij Riks in het Vliegermuseum in Ommen. Hier kregen we een fascinerend inkijkje in de wereld van vliegers. De prachtigste creaties hangen daar, de meeste vliegers heeft hij zelf gemaakt. Riks leerde ons dat vliegeren een wereld is vol sport en kunst. Spelen met de wind noemt hij het zelf. Ook mooi om te zien was Heel Broekland Bloeit, waarbij bewoners de lokale imker inschakelden, die zorgde voor een paar zakken vol bloemenzaad. Samen hebben ze deze geplant om meer biodiversiteit te creëren. Een goed voorbeeld van hoe een klein dorp veel kan bereiken door samen te werken.

 

Een heel ander verhaal kwamen we tegen in Denekamp. Hier maakten we kennis met mevrouw Eshuis, die lijdt aan dementie en daardoor kan ze programma’s en films op televisie niet goed meer volgen en ook een gesprek voeren is lastig. Miranda en Karin bedachten Kiek Twente, een website waarop foto’s staan van het prachtige Twente. Die voor mensen, die zijn opgegroeid in Twente zoals mevrouw Eshuis, een aanknopingspunt zijn voor een gesprek en het ophalen van herinneringen.

 

De laatste aflevering gaat over een bijzondere begraafplaats in Kampen. Waar niet de dood, maar juist het leven de boventoon voert. Daar filmden we opzichter Benno en gastvrouw Ine, die daar enkele ochtenden per week gesprekken voert met de bezoekers. Omdat zij vinden dat zo weinig mogelijk mensen zich na verlies van een dierbare eenzaam moeten voelen.

 

We hebben geprobeerd de intentie van de hoofdpersonen zoveel mogelijk te laten zien. Want zij zijn nou eenmaal de kartrekkers en de inspiratie. Waarom zijn zij zo gedreven in wat zij doen? Waarom precies dat project, en op welke manier inspireren zij anderen? We hopen dat die boodschap bij de kijkers ook overkomt.

 

Voor Mekaar gemist? Kijk de uitzendingen hier terug. Wilt u meer informatie over 4D en weten of uw idee ook verder geholpen kan worden? Kijk dan op onze site www.stimuland.nl/4D