Verbreding is niet altijd de oplossing voor melkveehouders!

06 mei 2021

Vanuit mijn rol als erfcoach bij Stimuland signaleer ik dat een bedrijf vaak meerdere financiële poten heeft. Verbreding wordt dan ook vaak genoemd als optie om een bedrijf toekomstbestendig te maken en dat kan inderdaad een prima aanvulling zijn op de bestaande bedrijfsvoering.

Tekst: Hendry van Ittersum

Hoe staat het er voor met de financiële slagkracht van melkveehouders? Deze vraag komt niet van mijzelf. Het is de kop van dit artikel van Alfa accountants.

Maar wat is de onderliggende motivatie om een tweede tak te beginnen? En op welke manier versterkt een neventak de financiële slagkracht van de bedrijfsvoering? Een grote groep boeren is op zoek naar perspectief. Uitbreiding van de hoofdtak is geen vanzelfsprekendheid meer. De ontwikkelingsmogelijkheden liggen niet altijd voor het oprapen of vergen een lange adem.

Dan ga je ook al snel zoeken naar alternatieve inkomensbronnen. Alfa ziet dit ook terug in de cijfers van haar klanten; bedrijven raken steeds meer afhankelijk van neveninkomsten. In het onderzoek naar de agrarische sector, dat Stimuland heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeente Steenwijkerland, kwam ook naar voren dat steeds meer melkveehouders een tweede tak ontwikkelen. Het is mooi als dit de cashflow van het bedrijf versterkt, maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat je hiermee een neerwaartse spiraal in de hoofdtak probeert weg te poetsen.

Onafhankelijk van elkaar moeten de onderdelen in een bedrijfsvoering ook structureel financieel gezond zijn en daarmee ontwikkelingsperspectief bieden voor een gezonde toekomst van de onderneming én de ondernemer!

Er bestaat geen standaardstrategie voor het ontwikkelen van een toekomstbestendige onderneming; je kunt het zoeken in verbreding, maar ook verdere specialisatie of een totaal nieuwe functie van het erf kan nieuwe kansen bieden. Uiteindelijk gaat het om een gezonde en solide basis van jouw bedrijf waarin jij als ondernemer tevreden bent.

Kortom, het is een zoektocht om uiteindelijk tot een goed plan te komen waar zowel de onderneming als de ondernemer blij van wordt.

Als erfcoach zitten we vaak bij ondernemers aan tafel die dergelijke vragen en ideeën hebben over de toekomst van hun erf. We denken mee, bespreken de mogelijkheden en proberen verder te helpen in dit proces. We gaan ook graag met jou in gesprek! Neem voor meer informatie contact op met Hendry van Ittersum: E  hvanittersum@stimuland.nl  |  M 06 – 57 05 98 30.