Een bewezen methode hiervoor is de Agro-Carrousel: een serie praktische, laagdrempelige en inspirerende bijeenkomsten, speciaal voor agrarische ondernemers. Stimuland organiseert deze bijeenkomsten in opdracht van gemeenten en provincies en neemt daarbij alle zorg uit handen.
Weten wat er leeft onder agrarische ondernemers
De genoemde uitdagingen en opgaven vragen om toekomstbestendige en haalbare maatregelen. Maar goed beleid werkt alleen als het aansluit op de praktijk en gedragen wordt door de agrarische ondernemer zelf. Hoe kom je als gemeente of provincie met een brede groep boeren in contact om te weten wat ze belangrijk vinden en waar zij kansen zien? Hoe bouw je aan onderling vertrouwen dat nodig is om samen te werken aan toekomstbestendige oplossingen? De Agro-Carrousel biedt hiervoor een doeltreffend en laagdrempelig format.
Kennisdeling op een manier die past bij boeren
De Agro-Carrousel bestaat uit een reeks bijeenkomsten over actuele en toekomstgerichte thema’s, die vooral worden bepaald op basis van de behoeften van boeren zelf. De insteek is laagdrempelig en praktisch en de bijeenkomsten worden meestal gehouden bij een agrarische ondernemer op het erf. Naast experts die verdiepende kennis delen, horen deelnemers ook de ervaringen van collega-boeren: waarom hebben zij bepaalde keuzes gemaakt en wat zijn hun lessen? Dit alles in een vrijblijvende setting, zonder verplichtingen, met volop ruimte voor interactie en kennisuitwisseling.
Een bewezen concept met enthousiaste deelnemers
In 2024 hebben we in opdracht van de gemeenten Dalfsen, Hardenberg en Ommen (regio Vechtdal) verschillende Agro-Carrousels georganiseerd en een nieuwe reeks staat op het programma. Zowel de boeren als gemeenten zijn enthousiast over de praktische insteek en laagdrempelige opzet. Henk Heusinkveld van de gemeente Hardenberg legt uit waarom. ‘De Agro-Carrousel is voor mij een mooie manier om met een bredere groep boeren in contact te komen en te horen wat er onder hen leeft en speelt. De thema’s die aan de orde komen, worden door de boeren zelf aangedragen. Dat vind ik belangrijk want, zoals een boer laatst tegen me zei; ‘Boeren willen wel veranderen, maar willen niet veranderd worden. Van ons als gemeente vraagt dat om een minder sturende houding en meer durven loslaten en vertrouwen’, benadrukt hij.
Dat Stimuland de bijeenkomsten voorbereidt en organiseert ziet Henk als een pluspunt. ‘Stimuland heeft kennis van de sector, heeft contact met de boeren en ervaring met het organiseren van dergelijke bijeenkomsten. Daardoor kan ik zelf een Agro-Carrouselbijeenkomst bezoeken en boeren spreken, zonder me zorgen te hoeven maken over de organisatie.’