Als kind was Tessa Brandsma altijd in de moestuin te vinden. Haar eigen voedsel verbouwen én met deze bijzondere smaken uit de natuur koken. Haar moestuin stond op veel verschillende plekken. Tessa is geboren in Kenia en opgegroeid in verschillende regio’s in Israël, dankzij een Nederlandse vader die werkt als oorlogsjournalist. Al die jaren was het ouderlijke huis van haar Duitse moeder, de boerderij in Zuid-Duitsland, een constante factor. “Nog steeds ben ik elke zomer op de boerderij. Van mijn oom, die daar nu boer is, leer ik steeds weer bij over planten en de bodem”, vertelt Tessa enthousiast. “Vanuit deze familiegeschiedenis voel ik mij verbonden met de agrariërs op het platteland. En daardoor voel ik mij ook geroepen om de nuance, complexiteit en menselijkheid van de agrarische wereld in het licht te brengen.”
Ervaring in de voedselketen
Tessa is opgeleid als antropoloog. “Als antropoloog kijk ik naar groepen in de samenleving, als cultuur op zich. Plattelandsbewoners bijvoorbeeld zijn een cultuur op zich. Daar heerst een bepaalde mentaliteit en zijn de normen en waarden anders dan bijvoorbeeld in de stad. Er is meer aandacht voor dingen die ze doen”, legt Brandsma uit, die zich graag bezig houdt met het verbanden leggen tussen het gedrag en de betekenis daarachter. Inmiddels heeft Tessa al de nodige ervaring opgedaan over de relaties tussen de verschillende spelers en dynamieken in de voedselketen. Binnen de academie van het Slow Food Youth Network is Tessa’s reis in de agrarische wereld begonnen. Vervolgens is Tessa, met haar liefde voor koken en bakken, in de bakkersbranche terecht gekomen. “Graan blijft mij achtervolgen”, zegt ze met een grote lach. Praktisch helpt ze graag mee bij de graanteelt op de boerderij van haar oom. Zelf heeft ze de nodige ervaring opgedaan in de bakkerij. Maar ook heeft Tessa een onderzoeksstage gedaan naar het gebruik van Nederlands graan in de ambachtelijke bakkersbranche. Met haar liefde voor koken uit de natuur heeft Tessa De Tuinders Tafel opgezet. “Ik organiseer diners in de stal, kas of het land, met producten van de boer. Zo verbind ik mensen uit de stad met de boer. Een unieke belevenis waar mensen niet alleen informatie over de boerderij krijgen, maar ook een ervaring in smaak en interactie met de boer aan tafel”, vertelt Tessa enthousiast. Als duizendpoot regelt ze niet alleen de logistiek, maar stelt ook zelf het menu samen en is de chefkok.