Rapport Remkes
Een belangrijke aanbeveling uit het Rapport Remkes ‘Wat wel kan’ was het komen tot een concreet toekomstplan, bij voorkeur in de vorm van een Landbouwakkoord, samen met de sector. De minister van LNV Adema heeft dit omarmd en is met partijen aan de slag gegaan om te komen tot een toekomstperspectief in de vorm van een Landbouwakkoord. Uitgangspunt is om alle opgaves voor de landbouw op het terrein van natuur, klimaat en water in een keer aan te pakken, zodat boeren met duidelijkheid, zekerheid en rust een toekomstplan kunnen maken. De overheid, keten en consument moeten ook de boer helpen om duurzamer te produceren.
Stimuland vindt het positief dat wordt gewerkt aan een langjarig toekomstperspectief voor de sector, want dat is wat nu ontbreekt. Menig boerengezin voelt zich machteloos en radeloos door alles wat op hen afkomt terwijl een meerjarig verdienperspectief ontbreekt.
Onderhandelingen
De onderhandelingen in het Landbouwakkoord naderen inmiddels hun hoogtepunt. Agractie trok zich een week geleden terug uit de onderhandelingen. De boerenbelangenorganisatie wil dat het ‘grootschalig aanwijzen van gronden met beperkingen’, van tafel gaat. Deze gronden worden ook wel ‘landschapsgrond’ genoemd: een tussenvorm van natuur- en landbouwgrond. Eerder verliet de Dutch Dairy Board (DDB) per direct de sectortafel melkvee- en kalverhouderij, onder andere vanwege datzelfde punt waardoor straks veel landbouwgrond verloren gaat aan natuur en andere opgaves. De andere partijen, waaronder LTO, blijven vooralsnog wel aan tafel.
Stimuland vindt het belangrijk dat niet alleen in gesprek wordt gegaan met lobbyclubs maar ook met de boeren zelf, want het gaat om hen. ‘Bovendien zijn niet alle boeren lid van een organisatie, dus wie vertegenwoordigt hen?’, vraagt Ingrid Jansen, directeur van Stimuland, zich af.