Samen optrekken in de eiwittransitie

20 september 2022

Duurzaam, klimaatneutraal en circulair. Samen staan we voor grote opgaven in de transitie naar duurzame landbouw en het produceren van voeding voor mens en dier op basis van lokaal geproduceerde plantaardige eiwitbronnen. Er is veel belangstelling voor de eiwittransitie en er wordt volop aan gewerkt in onder andere de projecten: Flevoveldboon, Flevo Verse Soja ‘Dutch Edamame’ en Bean me Up! Samen met deze partijen organiseerde onze agro & foodadviseur Diane Stap op 2 september 2022 de bijeenkomst The Green Protein Challenge op Floriade Expo 2022. Want samen optrekken is ook in de eiwittransitie heel belangrijk.

Nederlandse projectervaringen uitwisselen

Gedurende de dag kwamen diverse aspecten van de eiwittransitie aan bod. In het ochtendprogramma werd ingegaan op de mogelijkheden van de korte keten voor de veldboon voor met name Noordwest-Nederland. En er was een rondleiding over de soja- en veldbonenproefvelden van de Boerderij van de Toekomst in Lelystad en de sojaproefvelden van SoyConsultant. In het middagprogramma deelden vier grote spelers binnen het Europese ‘eiwit-veld’, hun idealen en resultaten.


Consument positief tegenover meer eiwitrijk plantaardig voedsel

Volgens Steven IJzerman van retailketen Udea/Eko Plaza blijkt uit onderzoek dat maar liefst 20% van de consument, dat zijn 3,5 miljoen Nederlanders, heel positief tegenover meer eiwitrijk plantaardig voedsel staat. Om de korte keten te promoten starten zij met het concept Eko Vriend, waarin ze bijvoorbeeld zichtbaar maken wie de teler is. Voedselproducent HAK maakt zelf meer gebruik van de korte keten door vooral (maar liefst 85%) grondstoffen te gebruiken die binnen een straal van 125 kilometer van hun moederbedrijf geproduceerd worden. Verder bieden ze met het concept HAK Fresh, trendy gerechten met onder andere veel eiwitrijke peulvruchten.


Groeikansen voor Nederland

Volgens Leopold Rittler van de toonaangevende Donau Soja Assosiation uit Oostenrijk kan het telen van soja in Europa veel positieve impact hebben op het klimaat en kan het ook in Nederland prima groeien.  Alle reden dus om de teelt op te schalen, wat onder de werknaam Fields of Europe wordt doorontwikkeld. Martin Miersch van de Deutscher Sojaförderring vertelde dat het soja-areaal in Duitsland met bijna 50% gegroeid is ten opzichte van 2021, tot ruim 50.000 hectare. Vanwege het steeds milder wordende klimaat voorziet hij Nederland ook als geschikt areaal voor soja.


Samen verder aan de slag

De dag werd afgesloten door gedeputeerde Jan Nico Appelman van provincie Flevoland. Hij concludeerde dat samenwerking positief is voor de eiwittransitie en daarmee bijdraagt aan de voedselzekerheid, een gezondere bodem en een eerlijke prijs voor de teler. Wil je meer weten over de eiwittransitie of wil je er zelf mee aan de slag en wil je daarover sparren? Neem dan contact op met Diane Stap via 06-83525116 of dstap@stimuland.nl.


Deze tekst is gebaseerd op een eerder verschenen artikel op https://www.foodforum.nl/2022/09/06/de-eiwitransitie-biedt-veel-kansen-op-meer-zelfredzaamheid/

Heb je vragen, of wil je graag eens van gedachten wisselen over de eiwittransitie?

Neem contact op met Stimulander Diane Stap