Pilots en projecten ter bevordering van biodiversiteit
Zonder vergaande actie zal de biodiversiteit in Nederland in een rap tempo afnemen. Overheden, kennis- en onderzoeksinstellingen, bedrijfsleven en belangenorganisaties voeren al veel diverse (GLB) pilots en projecten uit op dit gebied. Ook zijn er al diverse regelingen beschikbaar om onder andere de biodiversiteit op het niveau van boerenbedrijven en op gebiedsniveau te bevorderen. Zo kunnen boeren voor
het leveren van groenblauwe diensten een vergoeding krijgen via o.a. het ANLb en de ecoregeling van het GLB.
Door de juiste randvoorwaarden te creëren voor het leveren van groenblauwe diensten, kan de landbouw een toekomstbestendig verdienmodel ontwikkelen, waarbij tegelijkertijd rekening wordt gehouden met het verdienvermogen van individuele boeren. De bedrijfsomstandigheden zijn immers per boer verschillend. Als groenblauwe diensten op de juiste wijze kunnen worden ingezet, levert dat meerwaarde voor zowel de boeren, de landbouwsector als geheel, als de natuur.
Win-winsituatie: groenblauwe diensten als (potentieel) verdienmodel
Tijdens deze derde werkplaats staat daarom de vraag centraal hoe we van de uitdagingen rondom biodiversiteit in het landelijk gebied een verdienmodel kunnen maken dat zowel natuur en landschap, als het verdienvermogen van boerenbedrijven ten goede komt. In werkbanken worden projecten/pilots uitgelicht die gericht zijn op het in gezamenlijkheid ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. Agrariërs uit de betreffende projecten delen hun ervaring uit de boerenpraktijk.