Prachttour langs bewonersinitiatieven Gelderland

01 november 2023

Ruimte om talenten te ontwikkelen, aandacht voor ieders verhaal, samen creatieve en verbindende ideeën uitwerken voor de stad, samen werken aan de (sociale) verbondenheid van een wijk of dorp. Dat, en nog veel meer, kwam allemaal voorbij tijdens de Prachttour die de Leefbaarheidsalliantie op 1 november 2023 in Gelderland organiseerde. De Prachttour liet prachtige voorbeelden zien van bewonersinitiatieven waarvan de waarde niet in geld is uit te drukken.

Gedeputeerde Leefbaarheid van de provincie Gelderland, Dirk Vreugdenhil, maakte deze Prachttour samen met onder andere statenleden, wethouders, initiatiefnemers en vrijwilligers. Ze willen hiermee een podium geven aan succesvolle bewonersinitiatieven in Gelderland, elkaar inspireren en weer nieuwe waardevolle contacten leggen.

 

Leefbaarheidsalliantie Gelderland

De provincie Gelderland wil inwoners stimuleren om de leefbaarheid en verbondenheid te verbeteren tussen mensen in hun buurt of dorp. Voor praktische hulp kunnen actieve inwoners terecht bij de Leefbaarheidsalliantie Gelderland die bestaat uit vier Gelderse organisaties, met een warm hart voor de samenleving. Eén van die vier organisaties is Plattelands Jongeren Gelderland (PJG) en een aantal Stimulanders ondersteunen PJG bij de werkzaamheden rondom de Leefbaarheidsalliantie. Die rol is ons op het lijf geschreven want het is onze missie om als onafhankelijke stichting bij te dragen een vitaal , leefbaar en toekomstbestendig platteland.

 

Prachttour 2023

Vorig jaar werd de Prachttour gehouden in Doetinchem en omgeving. Dit jaar was Rivierenland aan de beurt. De tour begon bij Olga’s naaiatelier in Culemborg. Een fijne en laagdrempelige plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen aan creatieve projecten kunnen werken. Daarna maakte de Prachttour een stop bij de Stadsfabriek in Tiel waar gewerkt wordt aan creatieve, innovatieve en verbindende ideeën voor Tiel. Ook ondersteunen ze inwoners en organisaties die hulp nodig hebben bij hun plannen. Tot slot werd een bezoek gebracht aan de Dorpendeal in Altforst. Hier gaan verenigingen en bewoners, samen met de gemeente West Maas en Waal, kijken hoe ze de leefbaarheid in het dorp kunnen verbeteren.  Bij al deze projecten heeft de Leefbaarheidsalliantie een rol gespeeld in de ontwikkeling en uitvoering.

 

Nog meer Dorpendeals in Gelderland

De afgelopen jaren heeft de Provincie Gelderland verschillende dorpendeals gesloten. Daarbij bieden ze financiële ondersteuning aan activiteiten en projecten die de sociale verbondenheid en toekomstbestendigheid van een dorp, wijk of buurt bevorderen. De Provincie wil graag meer investeren in de leefbaarheid van Gelderland heeft daarom besloten tussen 2023 en 2027 nog eens 100 dorpen- en wijkendeals te financieren. Hierbij is de Leefbaarheidsalliantie een belangrijke uitvoeringspartner.

Wil je meer weten over de Leefbaarheidsalliantie? Of heb jij een plan om de leefbaarheid in jouw buurt, wijk of dorp te verbeteren en wil je weten of de Leefbaarheidsalliantie iets voor jullie kan betekenen? Neem dan contact op met Stimulander en projectleider PJG Liset Bakker via M 06 13 48 86 87 of

liset.bakker@pjgelderland.nl.

Heb je vragen, of wil je graag eens verder praten over de Leefbaarheidsalliantie?

Neem contact op met Stimulander Liset Bakker