Eline Vedder, Tweede Kamerlid CDA
Eline zet zich in voor een leefbaar en toekomstbestendig platteland, waar beleid niet wordt gedomineerd door rendementsdenken, maar gericht is op gelijke kansen en gemeenschapszin.
Wat is jouw binding met het platteland?
‘Hoewel ik er niet altijd heb gewoond, heb ik wel altijd geweten dat het platteland mijn thuis is’, reageert Eline direct. ‘Ik woon in het Drentse Ruinerwold en geniet er elke dag weer van het dorpse leven en de gemeenschapszin. Hier is al generaties lang het motto dat we het met elkaar moeten doen. En dat klopt ook, want het platteland wordt door de overheid vaak vergeten en voor de markt is het platteland niet interessant. Zo hebben bijvoorbeeld inwoners in onze gemeente zelf de aanleg van glasvezel opgepakt, omdat geen enkele partij dit wilde aanleggen. Met als resultaat, het snelste netwerk van Europa. Dat is toch super cool’, klinkt het enthousiast om daarna ook een serieuze oproep aan haar collega’s in de politiek te doen.
‘We moeten af van rendementsdenken en spreadsheet-politiek, waarbij economische cijfers leidend zijn. In plaats daarvan moeten beslissingen gebaseerd zijn op het feit dat alle mensen, of ze nou in Rotterdam of in Ruinerwold wonen, recht hebben op bijvoorbeeld bereikbaarheid, woningen en opleidingskansen. Ik wil graag bijdragen aan een samenleving waarin iedereen zich kan ontwikkelen, zonder dat beleid ongelijkheid verder vergroot’, benadrukt ze.
Wat is voor jou duurzame landbouw en hoe realiseren we dat?
‘Voor mij is duurzame landbouw, volhoudbare landbouw waarbij gezonde voedselproductie, een gezonde leefomgeving en een gezond boereninkomen in balans zijn. Ik geloof erg in de veranderkracht van boeren en ik denk dat de weerstand die we zien, vaak geen weerstand tegen verduurzaming is maar voortkomt uit zorgen over hun bestaansrecht. En die zorgen zijn terecht. Want een deel van de politiek denkt dat het vanzelf goed komt als we snelle verduurzaming afdwingen en een ander deel vind het niet nodig om duurzamer te worden. Beide zienswijzen deel ik niet en zijn denk ik onverantwoord richting de volgende generatie boeren. Volgens mij ligt de rol van de overheid in het faciliteren van kleine, haalbare stappen in de transitie naar duurzamere landbouw, zonder boeren te dwingen of ze afhankelijk te maken.’
Daarnaast pleit Eline voor het herstellen van de dialoog tussen overheid, markt en samenleving, door bijvoorbeeld overlegstructuren zoals de productschappen nieuw leven in te blazen. ‘Vertrouwen en samenwerking zijn cruciaal, maar ontbreken vaak, zoals bleek bij het mislukken van het landbouwakkoord. Door geduldige, collectieve stappen te nemen en boeren perspectief te bieden, kan duurzame landbouw werkelijkheid worden, zonder dat de kloof tussen politiek en praktijk groter wordt.’