Plattelandsvraagstuk van de maand: ‘platteland als oplossing!’

13 september 2021

Er staan ons grote veranderingen te wachten in dit kleine landje. Veranderingen die iedereen zal merken maar die wel eens het meeste tot uiting kunnen komen op ons platteland. Terwijl de meeste politieke aandacht uitgaat naar de randstad en de andere stedelijke gebieden. Hoe zorgen we dat we het platteland weer letterlijk en figuurlijk opnieuw op de kaart zetten.

Tekst: Alex Datema, Voorzitter BoerenNatuur

De druk op het platteland neemt iedere dag een beetje toe. Er moeten huizen gebouwd worden, er moet infrastructuur worden aangelegd, en ook windmolens en zonneparken vragen ruimte. Daarnaast moeten we op het platteland ook nog zorgen dat we de natuur in de been houden en waar nodig het landschap en de biodiversiteit versterken. Als er al ergens ruimte is om netto CO2 op te slaan zal dat ook bij ons op het platteland zijn. En dan vergeet ik bijna het watervraagstuk nog. Ruimte creƫren voor water bij overvloed en juist het vasthouden van water bij grote te korten, ja ook dat moeten we op ons platteland gaan faciliteren.

 

Zware last
Nu kun je al deze opgaven natuurlijk op je schouders voelen drukken als een zware last. Maar zouden we het ook om kunnen draaien? Blijkbaar wil de bv Nederland van alles van ons. Blijkbaar hebben we voor veel problemen een oplossing te bieden. Maar zo voelt het vaak nog niet, het voelt veelal of ons zaken opgelegd worden waar we zelf te weinig invloed op hebben. Misschien ligt dat ook wel een beetje aan onszelf en zijn we misschien ook wel een beetje te afwachtend en te bescheiden in dit soort grote processen. Hebben we daadwerkelijk oplossingen te bieden voor die grote maatschappelijke vraagstukken? En zijn we dan ook zelfbewust genoeg om die oplossingen aan te reiken? Dat zijn eigenlijk de twee grote vragen die we met elkaar op het platteland moeten beantwoorden.

 

Den Haag
We zouden namelijk ook gewoon tegen de politiek en de randstad kunnen zeggen, kom maar op met jullie problemen, wij kunnen die wel voor jullie oplossen maar dan wel op onze voorwaarden. Want wij zijn wel instaat om met integrale oplossingen te komen voor meerdere problemen in een keer. Daar hebben we al talloze voorbeelden van in de regio.

Wij hebben wel het lef om met heel verschillende partijen samen na te denken over hoe we ons platteland willen inrichten en doorontwikkelen, ook al weten we dat we soms tegengestelde belangen hebben.

Wij willen in de basis namelijk allemaal hetzelfde: een leefbaar en mooi platteland. Ik denk dat het tijd is dat we als plattelanders de handen ineen slaan en zelf in Den Haag gaan uitleggen hoe we problemen willen oplossen. Het enige wat we daarvoor vragen zijn heldere doelen, goede faciliteiten en voldoende middelen om onze plannen tot uitvoer te brengen.