Plattelandsforum over nieuwkomers

29 oktober 2019

Nieuwkomers op het platteland, lastige import of echte naobers? Die vraag werpt magazine Naober op met het forum ‘Olde leu, nieje leu’ op 9 november in Gorssel. Onze directeur Ingrid Jansen is één van de panelleden.

Naober organiseert het forum ter gelegenheid van zijn 12,5 bestaan. Het vindt plaats in de NH kerk in Gorssel, vanaf 14.00 uur. Hier gaan de panelleden met elkaar in de slag over stellingen als ‘Nieuwkomers snappen geen barst van hoe het echt werkt op het platteland’ en ‘Olde leu op het platteland hebben de oudste rechten, nieje leu moeten zeuren over stank, trekkerlawaai en saaie mais’. Naast Ingrid zijn de andere panelleden: Schrijver A.L. Snijders, voormalig burgemeester Henk Robben van plattelandsgemeente Wierden en geograaf Joost Gielings.

Het forum mondt uit in een pamflet voor het nieje platteland.

Het thema nieuwkomers houdt veel inwoners van het platteland bezig. Aan de ene kant helpen nieuwkomers verpaupering tegenaan, aan de andere kant moeten boerengezinnen en andere ‘olde leu’ hun vanzelfsprekende plek delen met de ‘nieje leu’. Tradities en de oude cultuur kunnen daardoor onder druk komen te staan. Ingrid: “De algemene tendens in de maatschappij is dat verhoudingen verharden. Door polarisatie wordt een goede dialoog steeds lastiger. Ook in het landelijk gebied ontbreekt het aan begrip voor elkaars standpunten”. Ingrid is boerendochter, maar heeft ook jaren in de stad gewoond en kent zowel de cultuur van het platteland als de opvattingen van stedelingen. Voor Stimuland ziet ze een rol om als verbinder in het landelijk gebied. “Wij zijn de ogen en oren op het platteland”’.

Contacten van Stimuland kunnen het plattelandsforum gratis bijwonen. Aanmelden kan via info@naober.nl met opgave van naam, mailadres en woonplaats.