Onderwijs en praktijk in melkveesector verbinden

02 december 2024

Recent organiseerde Stimulander Lilian van Uhm, vanuit haar rol als kennismakelaar melkveehouderij, een inspirerende bijeenkomst om ketenpartijen en onderwijsinstellingen in de melkveesector dichter bij elkaar te brengen. De bijeenkomst was een belangrijke stap richting nauwere samenwerking en kennisuitwisseling tussen het onderwijs en de praktijk, met als doel de sector toekomstbestendiger te maken.

Het belang van kennisuitwisseling tussen onderwijs en praktijk

Voor docenten en medewerkers van MBO- en HBO-opleidingen is het cruciaal om inzicht te krijgen in de visie van ketenpartners op de toekomst van de sector. Dit helpt hen om lesprogramma’s beter af te stemmen op de realiteit van het werkveld en daarmee het onderwijs dus relevant en actueel te houden. Tegelijkertijd hebben ketenpartijen behoefte aan input van de jonge mensen die een carrière in de melkveesector ambiëren. Wat zijn hun talenten, doelen en verwachtingen? Door onderwijs en ketenpartners meer met elkaar te verbinden en gedachten en ideeën uit te wisselen, wordt niet alleen de samenwerking bevorderd, maar ook innovatie en vernieuwing in de sector gestimuleerd.

Inspirerende presentaties

Tijdens de bijeenkomst gaven verschillende organisaties, zoals LTO Nederland, LTO Noord, NAJK en Natuurweide, presentaties waarin zij hun visie deelden op de toekomst van de melkveesector. Daarbij werd ook aandacht besteed aan de rol van onderwijsinstellingen in het realiseren van deze visie. De thema’s varieerden van verduurzaming en technologische innovatie tot de maatschappelijke positionering van de sector. De presentaties waren niet alleen een bron van inspiratie, maar nodigden ook uit om met elkaar in gesprek te gaan. Het was een kans voor docenten om kritische vragen te stellen en voor ketenpartners om te horen wat er speelt bij studenten en onderwijsprofessionals.

'Door samen te werken, kunnen we ervoor zorgen dat het onderwijs beter inspeelt op de behoeften van de praktijk én dat de praktijk profiteert van de frisse blik en energie van jongeren’

De rol van Stimulander Lilian als kennismakelaar

Als kennismakelaar melkveehouderij verbindt Lilian de verschillende schakels in de keten en nodigt ze partijen uit om samen te werken aan oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen. ‘Deze bijeenkomst was een eerste stap om scholen en ketenpartners dichter bij elkaar te brengen. Het doel was kennismaken en verkennen hoe we de samenwerking in de toekomst kunnen verdiepen. Door samen te werken, kunnen we ervoor zorgen dat het onderwijs beter inspeelt op de behoeften van de praktijk én dat de praktijk profiteert van de frisse blik en energie van jongeren’, blikt Lilian enthousiast terug. ‘De reacties waren positief en geven ons het vertrouwen om hierop voort te bouwen.’

Blijven investeren en innoveren

De bijeenkomst van 26 november laat zien hoe waardevol samenwerking tussen onderwijs en de melkveehouderijsector kan zijn. Door kennisuitwisseling te stimuleren, versterken we de verbinding tussen theorie en praktijk, en zorgen we ervoor dat de sector blijft innoveren en toekomstbestendig wordt. Tijdens de evaluatie zal gekeken worden hoe de samenwerking verder vormgegeven kan worden.

Heb je vragen over dit artikel?

Neem contact op met Stimulander Lilian van Uhm