Marktplaats ‘Daar krijg je energie van!’ voor iedereen in Overijssel

10 oktober 2019

Energie. Iedereen kan wat doen voor het klimaat. En dat is ook nog eens fijn voor je portemonnee. Maar wat is voor jou het meest interessant? Isoleren, zonnepanelen, wel of geen nieuwe cv-ketel, je bedrijfspand verduurzamen, een kleine windmolen of een warmtepomp? Als dorp of straat gezamenlijk zonnepanelen inkopen of een energiecoöperatie starten? Er kan van àlles! Maar waar begin je? Daar kom je achter op deze Overijsselse Marktplaats ‘Daar krijg je energie van!’

Op zaterdag 9 november 2019 kun je als bewoner, ondernemer of startend initiatief inspiratie op doen, een kijkje nemen in de praktijk èn concrete informatie halen over je energieaanpak. Van 10:30 tot 16:00 uur is het HOFtheater open voor bezoek. Allerlei bedrijven en adviseurs hebben een marktplaats waar je terecht kunt met je vragen. Daarnaast zijn er excursies, kennissessies en inspiratie van keynote spreker Iwan Göbel: pak er uit wat jij interessant vindt.

 

PROGRAMMA

Marktplaats ‘Daar krijg je energie van!’ voor iedereen in Overijssel
op zaterdag
9 november 2019| HOFtheater Raalte | Voorhof 2 Raalte
________________________________________________________________________________________

 

9:30-10:30 uur – Bezoek één van de excursielocaties in de buurt (op eigen gelegenheid)

  • Raalte, Barkstraat 4 – Bepacom – eerste nieuwe bedrijfspand in Raalte dat gasloos en energieneutraal is. Kom kijken en vraag wat je wilt weten over de investering, terugverdientijd, gebruikte technieken en materialen. Bepacom bouwt besturingssystemen voor klimaatbeheersing en industriële processen.
  • Landelijke open dag bij duurzame huizen, van aardgasvrij wonen tot dak- en gevelisolatie, en van monumentaal wonen tot slimme nieuwe woningen uit 2019. Voor adressen en openingstijden: duurzamehuizenroute.nl. Vooraf inschrijven is noodzakelijk.
  • Wijhe, Wechterholt 2 – Gino Schrijver – er is recent een kleine windmolen van EAZ geplaatst bij dit agrarische bedrijf. Kom kijken en vraag Gino het hemd van het lijf over het hoe en waarom van deze investering.
  • Heeten, Johannalaan 39a – Endona, energiecoöperatie en zonnepark door en voor inwoners.


11:00 uur – Officiële opening op de marktplaats
Wethouder Frank Niens van gastgemeente Raalte opent samen met Paul Maas van Rabobank Salland deze Overijsselse marktplaats, mede namens de samenwerkingspartners Nieuwe Energie Overijssel (provincie), Stimuland en het Salland Café van De Kracht van Salland.


11:15 uur – Keynote spreker Iwan Göbel – theaterzaal
Iwan Göbel is oprichter en CEO van Burton Car Company, één van de meest innovatieve bedrijven van Nederland. Duurzaamheid speelt een grote rol in het levenvan Iwan Göbel. Zo schreef hij in 2008 ‘Ecowinst voor woningen’ en verkocht daar meer dan 10.000 exemplaren van. Het boek laat zien dat een investering in een duurzaam huis niet alleen winst voor het milieu oplevert, maar vooral ook financieel heel aantrekkelijk is. Zijn bedrijf is in korte tijd uitgegroeid tot grootste en duurzaamste sportwagenfabriek van Nederland ooit. Zelfs tijdens de afgelopen crisisjaren behaalde het bedrijf omzetstijgingen van meer dan 10%. Laat je inspireren door zijn verrassende denkwijze èn slimme tips!


13:00-14:00 uur – Kennissessies

  1. Kennissessie particulieren door energievakman, Rabobank en Het Notarieel Deventer. Je krijgt voorbeelden van energiebesparing en energiebesparende maatregelen waar je geen spijt van krijgt. Is aardgasvrij maken van je woning interessant? Wat kan er en wat past er bij jou? Hoe financier je energiebesparende maatregelen en hoe zet je je vermogen slim in? Ga je investeren, beleggen of sparen? En wat moet je regelen voor later?
  2. Kennissessie gezamenlijke initiatieven door Robert Jansen (Buurkracht) en Gerard Brakkée (IM Overijssel). Met je buurt collectief aan de slag met zonnepanelen/isolatie of een eigen energiecoöperatie: wat kan er allemaal, hoe organiseer je het, waar is geld hiervoor te vinden en hoe krijg je anderen mee? En welke ondersteuning kan je hierbij krijgen? Robert en Gerard pakken het open aan: beide heren kunnen heel veel vertellen, maar als er vragen zijn wordt het programma daar gewoon op aangepast.
  3. Kennissessie bedrijven – slim investeren met snelle terugverdientijd, voorbeelden van andere ondernemers, hoe zit het met de informatieplicht en energiebesparing, manieren om eenvoudig energie te besparen, financieringsmogelijkheden en van welke ondersteuning kan ik gebruik maken? Deze sessie is bijvoorbeeld ook interessant voor dorpshuizen, sportverenigingen en andere partijen met vastgoed.

14:30-15:30 uur – tweede ronde kennissessies (dezelfde)

AANMELDEN
De deelname is kosteloos en er is een vrije inloop in het HOFtheater gedurende de dag.

  • Wil je zéker weten dat je bij een bepaalde kennissessie kunt aansluiten? Meld je dan snel aan. Bij overschrijving houden we de volgorde van inschrijving aan.
  • Aanmelden voor één van de excursielocaties en/of kennissessies? Klik: