Noaberschap in de praktijk brengen
Jantiene werd geboren in Monnickendam en via Amsterdam en Naarden verhuisde ze een paar jaar geleden naar een dorpje aan linkeroever van de IJssel. Van de verhuizing naar het Gelderse platteland heeft ze nog geen seconde spijt gehad. ‘Al heel snel na onze komst legde een buurvrouw aan me uit wat noaberschap in deze regio betekent en dat sprak me enorm aan. Maar toen ik hier iets langer woonde merkte ik dat het noaberschap hier in de praktijk niet helemaal uit de verf kwam. Om meer met elkaar in contact en dichter tot elkaar te komen, zijn wij daarom begonnen met het jaarlijks organiseren van een buurtborrel en heb ik een buurt-WhatsAppgroep gemaakt. Daarin delen we nu lief en leed uit de buurt met elkaar. Dat is mooi om te zien’, constateert ze zichtbaar tevreden.
Lokale economie stimuleren
Verder combineerde Jantiene haar liefde voor organiseren met het leggen van verbindingen, door samen met een aantal vrijwilligers Loka Groot Voorst op te zetten. ‘Loka Groot Voorst is een samenwerkingsverband waarbij je voedsel rechtstreeks bij de lokale boer bestelt’, legt ze enthousiast uit. ‘We stimuleren de lokale economie door direct, zonder tussenpartijen, bij boeren, tuinders en andere lokale bedrijven te kopen. Ons uitgangspunt is een eerlijke en goede prijs voor boer en consument en een eerlijk en gezond product’, benadrukt ze.
Met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en vol enthousiasme is Jantiene bij ons gestart. ‘Vanaf het moment dat ik de vacature zag en op de website las over Stimuland, sprak me dat enorm aan. Het warme hart voor het platteland, een team waarbinnen je mag zijn wie je bent en het werken voor zowel boeren, bewoners als overheden. Alles viel samen waardoor ik dacht; dit past mij!’