‘Kiek noe dan toch’

11 mei 2020

De telefoon gaat. Een enthousiaste dame vertelt over haar idee: iets met foto’s, Twente en ouderen. Ze sluit af met de voorzichtige vraag of het misschien iets zou kunnen zijn. Twentse bescheidenheid. Ik ben eigenlijk meteen enthousiast en vraag of ze het idee verder wil toelichten op een spreekuur.

Als snel blijkt dat het idee staat als een huis. Ouderen, al dan niet dementerend, die bij elkaar komen in verpleeghuizen en zorginstellingen of alleen zijn, soms ook in huis. Gespreksstof is er weinig. Praten over vroeger kan nog prima, maar waar heb je het dan over met elkaar? Wat als we buiten nu eens naar binnen halen. Dat is de kern van het initiatief. Hoe mooi zou het zijn als we heel Twente kunnen laten zien met beelden van nu of vroeger?

Fantastisch idee, maar hoe zet je nu zoiets op? Al snel bleek dat de focus ver te zoeken was. Eigenlijk ging het alle kanten op. Hoofdzaken en bijzaken waren even belangrijk en de woorden projectmatig werken, initiatieffase en beheerfase staan vast in de Dikke van Dale, maar toch hadden ze er nog nooit van gehoord. En dat zien we bij veel meer van dit soort fantastische sociale initiatieven, ontstaan vanuit een goede gedachte. Het is alsof je ze vraagt om een andere wereld binnen te stappen, een wereld die beheersbaar is en waar stappen elkaar logisch opvolgen. En dus probeer je een juiste verbindingen te leggen in je netwerk met iemand waarvan je denkt dat ze de juiste persoon of organisatie zijn om dit initiatief verder te helpen. Dat verder helpen doe je vervolgens niet met één gesprek, nee je probeert zo’n initiatief blijvend in de benen te houden door in pakweg een jaartje tijd op vaste momenten begeleiding te geven. Daarvoor heb je dan een klein budget achter de hand dat je vrij kunt geven als zo’n pareltje onverwachts voorbij komt. Want dat is het mooie, je weet nooit wanneer zo’n initiatief zich meld of wanneer zo’n idee jou weet te vinden.

Ingehaald door de tijd is het initiatief nu actueler dan ooit. In een tijd waarin we verplicht allemaal binnen moet blijven en sociale afstand de nieuwe norm is stromen beelden van Twente nog steeds de huiskamer of woonkamer binnen. Wat fijn dat als je de buitenwereld niet meer begrijpt je toch houvast hebt aan de Kroezeboom, waar je vroeger onder hebt gezeten genietend van de ondergaande zon. Het Mariakapelletje waar je altijd langs kwam als je binnendoor naar Vasse reed of de korenschoven op het boerenland toen het landschap nog geen mais kende. Wat fijn dat er mensen in dat landschap wonen, leven en werken die naar elkaar omkijken en het initiatief nemen om de wereld een stukje mooier te maken.

 

Nieuwsgierig geworden? Kijk eens op www.kiek-twente.nl  en wilt u meer weten over 4D? Neem dan contact op met Stimuland E: info@stimuland.nl of
0529 478 180

Bovenstaande column is geschreven door 4D-makelaar Juliëtte Huis in ’t Veld wordt ook gepubliceerd in het mini-magazine van 4D, dat eind mei 2020 uitkomt.