Jongeren in Gelderland willen daar graag blijven wonen

01 mrt 2022

‘De grootste wens van jongeren in Gelderland is om te blijven wonen in hun eigen gemeente want daar wonen ook hun vrienden en familie’, vertelt Stimulander Heine Knoop. Ze heeft met de vereniging Plattelands Jongeren Gelderland (PJG) een enquête uitgezet onder Gelderse jongeren.

‘Deze uitkomst was misschien niet heel verassend maar geeft wel de urgentie aan van dit onderwerp.’ Ruim honderd jongeren reageerden, vooral in de leeftijd tussen de twintig en dertig jaar oud. Daarvan woont het merendeel het liefst in een koophuis, ruim 75 procent van de jongeren. Toch woont bijna 60 procent nog bij hun ouders en heeft 24 procent van de respondenten een huurwoning.

De helft van ondervraagden zoekt een woning onder de 250.000 euro maar vindt geen geschikte woning voor dit bedrag. Heine geeft aan dat de huidige prijzen van koopwoningen simpelweg te hoog zijn in vergelijking met hun financiële mogelijkheden. ‘Het viel mij ook op dat er veel mensen alleen een woning zoeken, dan wordt het nog lastiger om te kopen met één salaris en in de huidige markt.’

Verre droom

Sandra Wilgenhof, bestuurslid van PJG, geeft aan dat wonen op het platteland voor jongeren meer als een verre droom aanvoelt dan als nabije realiteit. ‘Wie als net afgestudeerde, mogelijk met een studieschuld, zich oriënteert op Funda zal gauw de laptop weer dicht klappen. Wonen op het platteland wordt toekomstmuziek. Jammer! Want zeker als jongere is het leuk om op het platteland te wonen. Wij van PJG vinden het dan ook ontzettend belangrijk dat overheden samen met jongeren kijken naar de mogelijkheden. Ideeën en motivatie hebben jongeren genoeg, zoals blijkt uit de enquête. De kunst is nu om die ideeën om te zetten naar realiteit.’

Gemeenten mogen meer doen voor jongeren is de algemene opinie. Een van de reacties: ‘De procedures bij gemeenten moeten sneller. Ze weten dat er een woningtekort is, maar de procedure om te bekijken waar nieuw gebouwd kan worden duurt veel te lang.’ Daarnaast vinden de ondervraagden het belangrijk dat mensen uit de eigen omgeving voorrang krijgen op nieuwbouw, zodat hun wens wordt vervuld om te blijven wonen in hun omgeving.

Oplossingen zien de jongeren ook: zoals een starterslening of financiële ondersteuning van familie. Net als gezamenlijk bouwen middels een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) of woningsplitsing.

 

Vervolg

Heine Knoop geeft aan dat er op korte termijn een vervolg komt op de uitkomsten van de enquête.  De PJG wil de stem van jongeren laten horen aan gemeenten en de provincie Gelderland. PJG wil  activiteiten aanbieden om uiteindelijk concrete oplossingen te vinden voor jongeren in Gelderland. Zodat hun woonwens snel realiteit wordt en geen droom blijft voor de komende dertig jaar.

Wil je meer informatie over dit onderzoek of het onderwerp? Neem dan contact op met Heine Knoop via de mail E: hknoop@stimuland.nl of bel haar op M: 06 – 13 48 86 87