Gebiedsprocessen: complex, maar cruciaal
De grote maatschappelijke opgaven van deze tijd raken elkaar én komen samen in het landelijk gebied. Van bodemdaling in veenweiden tot waterkwaliteit in beekdalen en biodiversiteitsherstel in natuurgebieden, geen plek is hetzelfde, geen oplossing universeel toepasbaar. Daarom worden gebiedsprocessen steeds vaker ingezet: samenwerkingen waarin overheden, inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zoeken naar integrale, gebiedsgerichte oplossingen.
Maar gebiedsprocessen zijn complex. Ze vragen tijd, vertrouwen en kennis. En juist die kennis is vaak gefragmenteerd. Adviseurs, onderzoekers en praktijkdeskundigen beschikken over waardevolle inzichten, maar delen die vaak slechts beperkt met elkaar. Er mist een vitale infrastructuur waarin inhoudelijke, procesmatige en methodologische kennis wordt verzameld, gedeeld en benut. Daar wil dit project verandering in brengen.
Route- en kansenkaart: fundament onder toekomstig gebiedswerk
Het doel van het project is helder: bijdragen aan het succes en de impact van gebiedsprocessen. Niet door nóg een losstaand advies te geven, maar door een gezamenlijke kennisstructuur te ontwikkelen waarin bestaande inzichten samenkomen en nieuwe kennis kan groeien. Daarvoor wordt gewerkt aan een zogeheten ‘Route- en kansenkaart’: een praktisch én strategisch instrument dat inzicht biedt in de belangrijkste succes- en faalfactoren van gebiedsprocessen, de kennisbehoeften in het veld en de routes naar een effectieve kennisinfrastructuur. De Route- en kansenkaart komt tot stand in een lerend netwerk van partijen uit beleid, praktijk en wetenschap. Wageningen Environmental Research (WENR) voert de projectleiding, in nauwe samenwerking met onder meer Aequator, ORG-ID en Stimuland.
De kracht van Stimuland: verbinding van binnenuit
We zijn blij dat we partner zijn in dit project. Want vanuit onze ervaring in talloze gebiedsprocessen door heel Nederland weten we als geen ander hoe belangrijk het is dat kennis niet alleen klopt op papier, maar ook landt in de praktijk. We staan letterlijk tussen de boeren, burgers en beleidsmakers. We luisteren, vertalen, verbinden en versnellen waar mogelijk.
Met onze ervaring in het begeleiden van gebiedsprocessen, het stimuleren van samenwerking tussen uiteenlopende actoren en onze kennis van wat er speelt op het platteland, brengt we waardevolle praktijkinzichten in. We denken mee over de vormgeving van de interviews, het analyseren van de opgehaalde inzichten en de vertaling naar praktische routes die aansluiten bij de praktijk van gebiedsgericht werken.