De gemeente Hellendoorn, die eigenlijk zelf een pilot in het gebied wilde starten, gaf de regie hiervoor over aan de boeren en faciliteerde het project. De Stimulanders Jan ten Tije en Diane Stap ondersteunden de boeren bij dit traject.
Zorgvuldige aanpak
Met Ida, Jolanda, Diane en Jan blikken we terug op het verloop van dit project tot nu toe. Als rode draad door het gesprek loopt de enorme gedrevenheid en de zorgvuldige aanpak van Ida en Jolanda. Vanaf het allereerste begin deden ze er alles aan om alle boeren te informeren, te horen en ze aangehaakt te krijgen. Daarnaast namen ze ook het Plaatselijk Belang mee in hun plannen en ideeën. ‘Het was fijn dat we zowel van de boeren als van het Plaatselijk Belang de bevestiging en medewerking kregen om ons hard te maken voor eigen regie in ons gebied’, herinneren Ida en Jolanda zich. Daarop spraken ze in tijdens een raadsvergadering over een pilot voor een gebiedsproces in hun gebied, door de gemeente Hellendoorn. ‘Want we zagen al aankomen dat we daarin weer niet de regie zouden krijgen. Na die raadsvergadering hadden we niet het idee dat we iets bereikt hadden, tot we de volgende ochtend een telefoontje van de gemeente kregen dat we ons gebiedsproces in eigen regie mochten voeren’, herinnert Jolanda zich nog steeds een beetje verbaasd.
Toekomstperspectief voor iedere boer
‘Met dit telefoontje ontstond het besef en ook de energie: nu moeten we het ook écht gaan doen en we moeten het goed doen’, benadrukt Ida lachend. Ze organiseerden bijeenkomsten met de (jonge) boeren waarin vragen werden gesteld, zorgen werden gedeeld, maar waarin vooral ook veel kansen werden gezien. ‘Dat gaf ons veel hoop en ook positieve energie om door te gaan’, herinnert Jolanda zich en enthousiast vertelt ze verder. ‘Vooral met die kansen zijn we in kleinere groepjes aan de slag gegaan om te kijken wat er voor nodig is om dat in 2035 te bereiken.’ De uitkomsten uit deze sessies werden samengevat in een concept toekomstvisie, die weer zorgvuldig werd besproken met de betrokken boeren. Zo ontstond het uiteindelijke visiedocument [link visiedocument] en er is aanvullend ook nog een mooie video gemaakt. Kort samengevat is de belangrijkste boodschap volgens Ida en Jolanda dat er voor iedere boer voldoende toekomstperspectief moet zijn om boer in het gebied te blijven, op de manier die bij hem of haar past. Verder moeten boeren die willen stoppen, ook op een manier kunnen stoppen die bij ze past.