Ruim 150 belangstellenden bezochten afgelopen week de zomeravondsessies ‘Energieneutrale Melkveebedrijven in het Vechtdal’. Op drie melkveebedrijven konden de bezoekers horen en zien welke keuzes de ondernemers gemaakt hebben om energieneutraal te worden. Diverse specialisten gaven toelichting op de technieken, op de bedrijfseconomische aspecten en op vergunningen. De zomeravondsessies werden georganiseerd door het Ondernemershuis voor het Vechtdal in samenwerking met de LTO afdeling Vechtdal.
Harry Roetert, projectleider van Stimuland en ondernemersadviseur Agro&Food voor het Ondernemershuis: “Melkveebedrijven hebben potentieel alle mogelijkheden om energieneutraal of zelfs energieleverend te worden. Er zijn grote daken beschikbaar voor zonnepanelen en voor heatpipes (om warmte uit de lucht te halen), de warmte die overblijft wanneer de melk gekoeld wordt kan benut worden, de mest van de koeien kan vergist worden om biogas te maken en er is ruimte om kleine windmolens te plaatsen. Er zijn zelfs boeren die de warmte uit de mest benutten via een eenvoudige warmtewisselaar. De technieken zijn dus al beschikbaar. Welke combinatie van technieken in welke situatie het beste en het meest rendabel is, is echter maatwerk.
De overheid stelt voor een aantal technieken subsidies beschikbaar en fiscale aftrekmogelijkheden. En er zit vaak een plus op de melkprijs via de duurzaamheidsprogramma’s van de zuivelindustrie. Ook andere financieringsmogelijkheden komen er steeds meer: huurkoop, groenfinanciering, etc.
Het is daarom soms een hele puzzel, maar het is zeker mogelijk energieneutraal te worden met rendabele investeringen. De komende jaren zal het hard gaan, is mijn verwachting. ‘Energieneutraal is heel normaal’, zullen we over pakweg 10 jaar zeggen.”
Op ieder van de drie bedrijven stond een ander thema centraal. Bij de familie Coppelmans in Beerzerveld waren de twee kleine windmolens, die recent geplaatst zijn, de grote publiekstrekker. Op het bedrijf van de familie Slager in Dedemsvaart stond de biogasinstallatie van Jumpstart centraal en op het bedrijf van de familie Weersink in Bergentheim de warmtevoorziening uit melk en met heatpipes. Op alle bedrijven zijn daarnaast andere technieken toegepast voor energiebesparing en – opwekking.
Wilt u meer weten wat voor u de mogelijkheden zijn, neem dan vrijblijvend contact op met Harry Roetert, harry@ondernemershuisvechtdal, M 06 – 13 48 91 10. Hij kan u verder helpen met een eerste scan en samen met u een stappenplan ontwikkelen richting energieneutraal.