Erfcoach voor pelsdierhouders

25 november 2019

Hendry van Ittersum van Stimuland begeleidt de laatste pelsdierhouderijen in Overijssel. ‘Elk bedrijf is uniek en elk bedrijf heeft maatwerk nodig’, volgens erfcoach Hendry van Ittersum.

En dat maatwerk is hard nodig want per 2024 wordt de pelsdierhouderij in Nederland verboden. Dat is vastgesteld in de Wet Verbod Pelsdierhouderij uit 2013. Deze wet heeft een grote emotionele en financiële impact op de sector. De overgebleven nertsenhouders moeten binnen vijf jaar gestopt zijn met hun bedrijf.

En dat is voor veel pelsdierhouders een persoonlijk drama. Vanwege de beperkte mogelijkheden en faciliteiten hebben de pelsdierhouders vorig jaar hulp gevraagd aan provincie Overijssel en van daaruit heeft de provincie het ‘minitraject toekomstgerichte erven pelsdierhouderij’ opgestart.

Stimuland heeft in opdracht van de provincie afgelopen jaar als erfcoach gefungeerd. Erfcoach Hendry van Ittersum van Stimuland geeft aan dat het in deze tijd een uitdaging is om een goede sparringpartner te zijn voor de pelsdierhouders. ‘De prijzen zijn laag. Banken weigeren leningen omdat aan de bedrijven hoe dan ook een einde komt of ze eisen dat de ondernemers hun leningen aflossen. Het is moeilijk om personeel te behouden. De bedrijven zijn onverkoopbaar en de gronden zijn weinig tot niets meer waard.’ Maar met behulp van de erfcoach zien sommige bedrijven weer een toekomst voor zich.

Inmiddels is de tweede fase afgerond en het is nu de uitdaging om de opties voor de toekomst concreter te maken. In een aantal gevallen betekent dit dat de keuze wordt gemaakt om het bedrijf te staken en anderen overwegen om over te stappen op een andere agrarische activiteit. Ook voor deze komende periode blijft Hendry aanspreekpunt en erfcoach voor de pelsdierhouders in Overijssel.