Een boer, een boswachter en een bestuurder lopen een stal binnen

11 april 2023

De familie van Geertjan Kloosterboer (43) is al boer sinds mensen achternamen kregen. Hij heeft lichtjes achter z’n ogen, eeltige handen en de blos van een man die hele dagen buiten is. De melkveehouder leidt ons rond op zijn bedrijf in Oxe, nabij Deventer. We staan bij de melkrobot, die af en toe belt tijdens ons gesprek – sommige van Geertjans honderddertig koeien hebben schele tepels, die zijn lastig te lokaliseren voor de robotlaser en dan moet Geertjan een handje helpen.

Dan klinkt over het erf: ‘Ha, eindelijk ontmoeten we elkaar in het echt!’ Het is boswachter Jos Schouten (52). Hij en Geertjan kennen elkaar vooralsnog alleen van Twitter, waar ze het zelden met elkaar eens zijn.

Boswachter Jos, die voor Natuurmonumenten werkt in het gebied tussen IJssel en Regge, is hier om het met Geertjan te hebben over hoe ze de turbulente afgelopen jaren hebben beleefd – sinds de Raad van State in 2019 een streep zette door het Nederlandse stikstofbeleid, het conflict tussen beleidsmakers en boeren vlam vatte en de gevolgen van klimaatverandering voelbaarder werden dan ooit tevoren. Ze gaan praten over hoe ze de toekomst voor zich zien en wat ze nodig hebben om verder te kunnen. Ook landbouwbestuurskundige Ingrid Jansen (38) schuift daarbij aan. Ze is de directeur van stichting Stimuland, een netwerkorganisatie die zich inzet voor het Nederlandse platteland.

Lees het artikel in de Correspondent hier