Wat er wel echt anders uit ziet, hier in Twente, is het landschap. Het is prachtig. En het ene huis is nog mooier dan het andere. De tuinen zijn allemaal stuk voor stuk goed onderhouden en prachtig. Het is een plaatje. Ik vergeet nooit mijn eerste bruiloft in Twente.
Ik had vier keer zoveel geld in de envelop gedaan als volgens de stilzwijgende code gebruikelijk was. En ik was van tevoren niet naar de kapper gegaan, in tegenstelling tot alle andere dames en ook een heel aantal heren op de bruiloft. Met veel zorg onderhouden wij het ‘Twentse plaatje’.
Mijn man woont als zijn hele leven op de Stegenhoekweg 21 in St. Isidorushoeve. Net als zijn vader, opa en overgrootvader. Daar liggen zijn roots, stevig verankerd op de boerderij waarop hij op verder mag ‘boeren’. Samen met mij dus sinds 2006.
Boer zijn in Twente is een beste uitdaging. Met over het algemeen gespecialiseerde gezinsbedrijven, gemiddeld net iets kleiner qua omvang dan het landelijke gemiddelde. Vaak net iets te intensief, maar nog wel goed verspreid over Twente met nog een flink aantal anderen. De laatste jaren komt er veel op ons af; de druk staat op de ketel. Ik noem alleen maar de trekkerprotesten en je hebt direct een beeld van hoe hoog die druk is.
Het is lastig keuzes maken als je niet weet hoe de samenleving eruit komt te zien over 30 jaar. Circulariteit, duurzaamheid, biodiversiteit, plantaardige eiwitten, minder vlees, grondgebonden, korte keten, energie transitie, klimaat, droogte, landschapspijn het zijn zomaar wat kreten, die je vaak leest of hoort in de media. Al die kreten komen op de boerderij samen. Maak in dit geweld maar eens de juiste keuze met je bedrijf dat al generaties lang één opdracht had: goedkoop, veilig en veel voedsel produceren. Dat moet anders nu.
Ik ben ervan overtuigd dat wij in Twente een vitaal platteland kunnen behouden, dat toekomstbestendig is. Maar dan moeten we wel aan de bak. Samen. Om te beginnen, zou ik iedereen willen uitdagen om na te denken over de eigen rol in het voedselsysteem. Immers, je krijgt het landschap dat je eet.
Heleen Lansink is eigenaar van De Melktapperij. Bovenstaande column verscheen eerder in TKKR.