‘Betrokkenheid ontstaat als mensen betrokkenheid kunnen tonen’

02 juli 2025

‘Het blijft mij bij hoeveel mensen er betrokken zijn. Zoveel mensen zijn bereid om mee te doen als je een beroep op hen doet. Dat is echt een diepe inspirator voor mij. Die steun en betrokkenheid maakt ons als dorpsraad echt trots’. Aan het woord is Harald Klijnman namens de dorpsraad van Belfeld, die in de afrondende fase van de dorpsvisie zit. In dit artikel blikt hij graag nog eens terug op dit proces.

Dorpsvisie ontwikkelen

De dorpsraad van het Limburgse dorp Belfeld, onderdeel van gemeente Venlo, heeft op eigen kracht de wensen van het dorp opgehaald en deze in 2018 vertaald in de Belfeldse Ambitie Boeken. ‘We zagen de enorme betrokkenheid van de 5.500 dorpsbewoners, maar konden nog wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van onze korte- en langetermijndoelen’, vertelt Harald Klijnman, die als lid van de dorpsraad fungeert als verbinder in dit proces. ‘Daarom hebben we vorig jaar de hulp ingevlogen van Stimuland. Voor participatie moet je elkaars taal spelen. Stimuland kent de taal van de bestuurlijke kant en kan onze ambities concreter maken. En in een kader-en visienota gieten, want dat is een vak apart’, merkt Klijnman op. Daarbij treedt Stimulander Mirjam Arends op als verbinder, die oog heeft voor de emoties van de inwoners, maar ook voor de ambtelijke kaders van de gemeente. ‘En dan komen we allemaal in onze kracht, wij als dorpsraad om onze mede-inwoners te activeren en Stimuland om dit in een werkvorm te gieten’, vertelt Harald enthousiast. In dit artikel lees je meer over de noodzaak van een dorpsvisie voor Belfeld.

Thema-avonden voor inwoners en ambtenaren

Het opstellen van de dorpsvisie begon met het ophalen van de wensen van de inwoners. Deze ambities zijn vervolgens gegroepeerd naar thema’s, zoals voorzieningen en groen. ‘Vervolgens hebben we thema-avonden gehouden, waarop inwoners, maar ook ambtenaren in gesprek gaan. Zo hebben we bijvoorbeeld gekeken naar wonen. Hoe zorgen we voor goede woonvoorzieningen voor ouderen, maar tegelijk ook voor woonruimte voor de jeugd? Op elke avond waren veel mensen aanwezig, om met elkaar te spreken en te toetsen of de ideeën passen bij ons dorp’, legt Harald uit over het proces om tot het visiedocument te komen.

Dan komen we allemaal in onze kracht. Wij als dorpsraad om onze mede-inwoners te activeren en Stimuland om dit in een werkvorm te gieten.

Dankzij dorpsvisie op langere termijn invloed

‘De dorpsvisie is nu niet alleen een afspiegeling van de wensen van inwoners, maar ook een afgeleid product van de bestuurlijke visies van gemeente Venlo. Dat is ook dankzij Stimuland, die beide talen spreekt’, aldus Klijnman. Een heuse ‘trots op Belfeld-dag’, een eigen dorpsvlag en groenstroken ingericht als vlindertuin. ‘Dat zijn acties die je als dorpsraad zelf voor elkaar krijgt. Maar als het gaat over bijvoorbeeld infrastructuur, heb je partners zoals de gemeente nodig. Dan wordt het gelijk ingewikkelder, want past het wel in de kaders?’, schetst Klijnman. ‘Met onze dorpsvisie kunnen we op langere termijn invloed hebben. Bijvoorbeeld ook op de wens voor een eigen station voor Belfeld’.

Dorpsvisie vertaald in concrete stappen

Het visiedocument is nu in de afrondende fase. ‘We kijken nu hoe we dit einddocument positioneren, dit aanbieden aan alle belanghebbenden en vertalen in een praktische flyer.’ Maar daar blijft het niet bij, want de dorpsvisie is niet alleen een visie, maar ook een startpunt om stappen te zetten. ‘Voor urgente ontwikkelingen zoals het verbeteren het dorpscentrum heeft de gemeente inmiddels al toezeggingen gedaan’, vertelt Klijnman tevreden.

Tip: leer luisteren

‘Betrokkenheid ontstaat als mensen betrokkenheid kunnen tonen’, merkt Harald heel duidelijk, die daarom zelf erg enthousiast is over participatie. ‘Als inwoners samen collectief iets oppakken geeft dat energie. Iedereen kan op zijn eigen manier een steentje bijdragen en elke bijdrage wordt gewaardeerd’, merkt Klijnman. Zijn tip voor andere inwoners of een dorpsraad die ook aan de slag wil met een dorpsvisie? ‘Leer luisteren. Opinies zijn er al genoeg. Kijk waar de verbinding zit en probeer dat te versterken. Als er serieus naar je geluisterd wordt, ontstaat er zoveel betrokkenheid, dat kan ik echt iedereen aanbevelen.’

Heb je vragen, of wil je graag eens van gedachten wisselen over het opstellen van dorpsvisies?

Neem contact op met Stimulander Mirjam Arends