Dorpen kunnen veel van elkaar leren

24 april 2023

In onze jonge jaren leren we al dat afkijken niet mag. Toch zijn er situaties te bedenken waarin het zo gek nog niet is om af te kijken. Zo kunnen dorpen bijvoorbeeld veel van elkaar leren. Maar dan moet de kennis en informatie van en over die dorpen wel ergens beschikbaar zijn. Daarom werd de dorpendatabase ‘Mijn dorp in Overijssel’ ontwikkeld door de Provincie Overijssel, vanuit het programma Leefbaar Platteland, in samenwerking met de OVKK (Overijsselse Vereniging van Krachtige Kernen) en wetenschapper Gert-Jan Hospers.

Dezelfde zorgen en wensen

Overijssel kent meer dan 200 dorpen en elk dorp is anders met ieder zijn eigen unieke mix aan kwaliteiten. Toch zie je in dorpsvisies vaak dezelfde zorgen en wensen terugkomen: het behoud van de school, de behoefte aan starterswoningen en de noodzaak van energietransitie. Blijkbaar delen dorpen, hoe verschillend ze ook zijn, flink wat met elkaar. Tegelijkertijd betekent dat ook, dat dorpen veel van elkaar kunnen leren. In de nieuw ontwikkelde dorpendatabase kunnen dorpen met soortgelijke kenmerken, uitdagingen en kansen, elkaar vinden en zich met elkaar verbinden.

Niet het wiel opnieuw uitvinden

De database bestaat uit verschillende dorpsprofielen die zijn samengesteld uit feiten en cijfers, bestaande uit openbare data en historische kennis. Bij dat laatste gaat hem om stilzwijgende kennis in de hoofden van de dorpsbewoners, zoals sleutelmomenten in de lokale historie, ervaringen bij de aanpak van problemen en de do’s en don’ts van het dorpsleven. Deze informatie is nuttig want daarmee kunnen dorpen bij elkaar de kunst afkijken en hoeven ze het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden als ze geconfronteerd worden met een lokaal vraagstuk.

Vergelijk de dorpen in Overijssel

Wil je meer weten over jouw dorp, of welk ander Overijssels dorp daarmee vergelijkbaar is? Typ dan de naam van jouw dorp in en de dorpendatabase laat je alle informatie en de overeenkomsten zien. Of klik op de verschillende dorpsprofielen, en leer je provinciegenoten kennen!

De dorpendatabase is nog in ontwikkeling. Dorpen en kernen met een plaatselijk belang of dorpsraad kunnen zich aanmelden om ook mee te doen.