Helaas klapte de onderhandeling voor het landbouwakkoord en door de val van kabinet stagneerden ook de plannen voor het landelijk gebied. Op zo’n moment is het belangrijk om te laten zien hoe het dan wel kan. Door transities behapbaar en overzichtelijk te maken, dus door het grote kleiner te maken. Daarmee kunnen we schrik wegnemen en polarisatie voorkomen.
Brugfunctie beleid en praktijk
We zijn blij dat Stimuland door haar opdrachtgevers, provincies en gemeenten op het platteland, wordt gezien als een belangrijke kennispartner voor het platteland. We zijn geworteld op het platteland, we weten wat er speelt, spreken de taal en we hebben verstand van plattelandsontwikkeling. Zo werden we in 2023 bijvoorbeeld door de K80, een collectief van kleine gemeenten, gevraagd om de portefeuillehouder landelijk gebied in het dagelijks bestuur beleidsmatig te ondersteunen. En sinds begin 2023 vervullen we de rol van Kwartiermaker Netwerk Platteland in opdracht van de Regieorganisatie GLB. Wij worden hiervoor specifiek gevraagd omdat wij sterk zijn in het vervullen van een brugfunctie tussen beleid en praktijk naar de bewoners en agrarische ondernemers op het platteland.
Kleine stapjes voorwaarts
Alle grote uitdagingen van deze tijd zoals klimaatverandering, bodem, water en biodiversiteit komen samen op het boerenerf. In deze tijd van veranderingen en onzekerheid kan het voor boeren lastig zijn om alle ontwikkelingen te overzien en keuzes te maken die passen bij het bedrijf, de omgeving en bij de boer zelf. Menig boer heeft daardoor zorgen over de toekomst van zijn of haar boerenbedrijf, zowel op korte als lange termijn. Daarom werd er lang uitgekeken naar het Landbouwakkoord dat er uiteindelijk niet kwam. Ondanks het feit dat het broodnodige perspectief er nog steeds niet is, willen wij laten zien dat je toch kleine stapjes voorwaarts kunt zetten. Zo werken wij samen met de boeren in boerengroepen, praktijknetwerken of als erfcoach aan de keukentafel, aan een landbouw die zowel in ecologisch, economisch als in sociaal opzicht toekomstbestendig is. Door deze manier van werken maken we de grote transities van deze tijd behapbaar en overzichtelijk en krijgen we de boeren in ieder geval mee en blijven ze niet in de weerstand staan.